Υπήρξαν πολλά πιθανά σημεία που μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία αυτού του πολέμου, και κάθε φορά το Ισραήλ παρέμενε αποφασιστικά στο δρόμο που είχε χαράξει: να καταστρέψει τη Χαμάς.
Το θανατηφόρο χτύπημα στη Ράφα το βράδυ της Κυριακής μοιάζει με άλλη μια από αυτές τις στιγμές και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να είναι το σημείο που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναγκαστεί να κάνει στροφή.
Η στάση των ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει πλήρως, αλλά ο Τζο Μπάιντεν ήταν ανοιχτά αντίθετος σε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση μέσα στη Ράφα – αυτό σίγουρα θα έχει επιβεβαιώσει τους φόβους τους. Αυτή η θέση είναι πιθανό να σκληρύνει μόνο αν διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ.
Το χτύπημα αυτό συνέβη μόλις λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε τη διακοπή των επιχειρήσεων στη Ράφα και λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.
Αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Εκτιμάται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – το τι θα επιλέξουν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι ακόμη ασαφές. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως επί το πλείστον ταχθεί πολύ έντονα κατά του Ισραήλ – ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξοργισμένος», η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι μάχες δεν μπορούν να συνεχιστούν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να συζητά το μέχρι πρότινος αδιανόητο: κυρώσεις.
Αυτή η πορεία, αν ακολουθηθεί, θα βλάψει το Ισραήλ πολύ περισσότερο από την Ευρώπη. Βάσει της λεγόμενης Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν αγαθά αξίας 47 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, ενώ η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, το Ισραήλ αντιπροσωπεύει μόνο λιγότερο από το 1% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ.
Αλλά υπάρχει τώρα η αίσθηση ότι τα τείχη κλείνουν στον κ. Νετανιάχου και σε αυτή την κυβέρνηση, ότι οι σύμμαχοι κάνουν πίσω από το Ισραήλ, ότι οι διεθνείς θεσμοί συγκεντρώνουν δυναμική. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει προκλητικός, χάνει φίλους και γρήγορα, λέει ο Alistair Bunkall του Sky News.
Γκουτέρες: Καταδικάζει την επίθεση στον καταυλισμό στη Ράφα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει».
«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αθώων αμάχων, οι οποίοι αναζητούσαν απλώς καταφύγιο από αυτές τις φονικές συγκρούσεις. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Πλήρη διερεύνηση ζητεί ο ΟΗΕ
Παράλληλα, ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ τη διενέργεια «πλήρους και διαφανούς» έρευνας έπειτα από το ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα. Εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασε «τις φρικτές νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές» σε καταυλισμό στη Ράφα, εκφράζοντας αποτροπιασμό που «το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχοντας πλήρη ατιμωρησία και περιφρονώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ)».
Νετανιάχου: «Τραγικό δυστύχημα» η πυρκαγιά από το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «τραγικό δυστύχημα» την πυρκαγιά που προκλήθηκε λόγω του ισραηλινού πλήγματος στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 Παλαιστίνιοι.
«Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα», είπε ο Νετανιάχου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sky News