Συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν σήμερα η Ισπανία και η Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μαδρίτη. Στην εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνεται στρατιωτική βοήθεια από την πλευρά της Μαδρίτης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Η συμφωνία αυτή «περιλαμβάνει δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια το 2024 [ύψους] ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τις ικανότητές της» άμυνας απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.
«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η Ισπανία θα παραδώσει κυρίως νέα άρματα μάχης Λέοπαρντ στο Κίεβο.
Η 10η συμφωνία
Η συμφωνία αυτή είναι, σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η δέκατη που υπογράφεται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος από την Ουκρανία, η οποία υπέγραψε ήδη συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη Βρετανία.
Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι τώρα η Μαδρίτη στο Κίεβο ήταν περιορισμένη.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, που καταγράφει τα όπλα τα οποία έχουν υποσχεθεί και παραδοθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ισπανία είχε δεσμευθεί μέχρι τώρα να παράσχει 330 εκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Η συμφωνία καλεί για την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού για χερσαία, αεροπορική, ναυτική και άλλες χρήσεις, «προτεραιοποιώντας τις κρίσιμες ανάγκες ικανοτήτων της Ουκρανίας», και δίνει έμφαση σε ναυτικά μέσα ώστε να προστατευθούν οι διαδρομές εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, αλλά δεν εξειδικεύει.
Η εφημερίδα El Pais ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως η Ισπανία θα δεσμευόταν για την αποστολή στην Ουκρανία δώδεκα αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ και 19 μεταχειρισμένων γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς και ισπανικής κατασκευής όπλων όπως εξοπλισμό κατά drone και πυρομαχικά.
Οι 12 πύραυλοι που θα παραδοθούν στην Ουκρανία δεν θα περιλαμβάνουν πλήρη συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων, ανέφερε η El Pais. Ο Σάντσεθ είπε πως δεν είναι δυνατό να σταλούν εκτοξευτές Πάτριοτ, όμως η Ισπανία παρέχει ήδη τους πυραύλους.
Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της El Pais.
Η Ισπανία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει να ενισχυθεί η απόδοση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και να μελετήσει ευκαιρίες κοινής παραγωγής, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να επιλύσουν τα προβλήματα στην παροχή αμυντικού υλικού και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη κυκλοφορία αμυντικού υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία.
Ζελένσκι: Καλεί τη Δύση να πιέσει τη Ρωσία για ειρήνη «με όλα τα μέσα»
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε από την πλευρά του τη Δύση να υποχρεώσει τη Ρωσία «με όλα τα μέσα» στην ειρήνη, την ώρα που το Κίεβο ζητάει εξουσιοδότηση για να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα προκειμένου να πλήξει το έδαφος της Ρωσίας.
«Οι στρατιώτες μας αμύνονται απέναντι στη ρωσική επίθεση, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εντείνουμε την εργασία μας από κοινού με τους εταίρους μας προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερα: την ασφάλεια και τον αισθητό εξαναγκασμό της Ρωσίας στην ειρήνη με όλα τα μέσα», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε πολλούς τομείς στο ανατολικό και βορειοανατολικό μέτωπο, ζητάει εξουσιοδότηση για να πλήττει ρωσικές θέσεις και βάσεις οπισθοφυλακής σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, κάτι που οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αρνούνται, δίνοντας ένα ορισμένο πλεονέκτημα στις δυνάμεις του Κρεμλίνου από τον φόβο μιας κλιμάκωσης.
Το Κίεβο θέλει επίσης οι σύμμαχοί του να του δώσουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή έχει μόνο το ένα τέταρτο των μέσων που χρειάζεται.
Ο Ζελένσκι είπε σχετικά πως η Ρωσία εξαπολύει τουλάχιστον 3.000 κατευθυνόμενες βόμβες από αέρος στη χώρα του κάθε μήνα, κυρίως από το έδαφός της και πως αν η Ουκρανία διέθετε περισσότερα αντιαεροπορικά μέσα, ιδιαίτερα αμερικανικούς πυραύλους Πάτριοτ, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να πλησιάζει και να εκτοξεύει τόσες πολλές.
«Αυτές οι βόμβες χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία από τα αεροπλάνα της και αν έχουμε σύγχρονα συστήματα, συστήματα Πάτριοτ, αυτά τα αεροπλάνα δεν θα μπορούν να πετάνε τόσο κοντά για να χρησιμοποιούν αυτές τις βόμβες εναντίον αμάχων και στρατιωτών», υποστήριξε.
«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει παρέχοντάς μας τουλάχιστον επτά επιπρόσθετα συστήματα Πάτριοτ. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο συστήματα για το Χάρκοβο», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία και βομβαρδίζεται από ρωσικά πλήγματα τους τελευταίους μήνες, είπε ακόμη.
Για τον Ουκρανό πρόεδρο, «υπάρχουν αρκετά από αυτά τα συστήματα (Πάτριοτ) στον κόσμο», αλλά οι χώρες που διαθέτουν τέτοια συστήματα διστάζουν συχνά να τα παραδώσουν επειδή «φοβούνται» μήπως το Κίεβο τα χρησιμοποιήσει για να αναχαιτίζει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού και να ασκήσουμε πίεση όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στους εταίρους μας για να μας δώσουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι στη Ρωσία», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στο στόχαστρο μιας νέας ρωσικής επίθεσης από τις 10 Μαΐου, η επαρχία Χάρκοβο και η ομώνυμη πρωτεύουσά της αποτελούν αντικείμενο πολλαπλών βομβαρδισμών που έχουν προκαλέσει κυρίως την καταστροφή ενός μέρους των ενεργειακών υποδομών.
Στην Λισαβόνα αύριο ο Ζελένσκι
Μετά τη Μαδρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στη Λισαβόνα, για να συναντήσει τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση.
Ο Ζελένσκι «θα μεταβεί στην Πορτογαλία αύριο (Τρίτη)», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο, χωρίς να διευκρινίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού του ταξιδιού, που θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης και τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters