Για τρίτη φορά από το 2015 η Βρετανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Από το 2019 είχε τρεις πρωθυπουργούς, πέντε υπουργούς Οικονομικών και 7 γενικούς γραμματείς στο ΥΠΟΙΚ.
Αν οι δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά μοντέλα, που παρουσιάζουν όλα τα μεγάλα βρετανικά μέσα επιβεβαιωθούν, τότε ύστερα από 14 διαδοχικά χρόνια στην εξουσία, οι Τόρις θα περάσουν στον ρόλο της αντιπολίτευσης, δίνοντας τα ηνία της χώρας στους Εργατικούς.
Τα τελευταία εννέα χρόνια, κατά τα οποία η Βρετανία θύμιζε ως προς τη μακροβιότητα των πρωθυπουργών της… Ιταλία, έγιναν πολλά.
Οι κρίσεις και ένα Brexit που δεν ήταν αυτό που περίμεναν
Πανδημίες, κρίσεις, πόλεμοι, εκτίναξη του πληθωρισμού, δραστική αύξηση των επιτοκίων. Και πάνω από όλα ήρθε η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και την ώρα που εμείς οι Ευρωπαίοι γκρινιάζουμε για τα “στραβά” της κοινότητας (αναγνωρίζοντας πάντως ότι εντός και ενωμένοι είμαστε πάντα ποι δυνατοί), οι Βρετανοί γκρινιάζουν γιατί το Brexit δεν ήταν καθόλου η «ευλογία», που κάποιοι τους παρουσίαζαν.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γενικής απογοήτευσης των ψηφοφόρων, τι σκεφτόταν λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ όταν αποφάσιζε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Ότι αν αφήσει και άλλο τον χρόνο να περάσει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο… χειρότερα. Το τελευταίο εξάμηνο οι Τόρις υπολείπονται σταθερά 20 μονάδες των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Η ψαλίδα άνοιξε ραγδαία με τις 43 καταστροφικές ημέρες της Λιζ Τρας, αλλά έκτοτε δεν έκλεισε ποτέ.
Είναι η αποβιομηχανοποίηση, ανόητε
Και αυτό παρά την πτώση του πληθωρισμού, την ελαφρά τόνωση της ανάπτυξης ή το περιβόητο «σχέδιο Ρουάντα» για τους μετανάστες. «Το να βρεις ψηφοφόρο στη Βρετανία που να δηλώνει πιο πιθανό το να ψηφίσει Τόρις σήμερα σε σχέση με το 2019 είναι πιο δύσκολο και από το να εντοπίσεις κόκκινο σκίουρο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Economist.
Το 2019 ήταν η εργατική τάξη της αποβιομηχανιοποιημένης «κόκκινης ζώνης» που στράφηκε στον Τζόνσον. Σήμερα είναι ακριβώς αυτή που φαίνεται ότι θα γυρίσει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα. Οι Τόρις προβλέπεται να χάσουν εκεί τις 40 από τις 44 έδρες τους. Και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για για την υπόλοιπη Ευρώπη.