«Όχι» στις μονομερείς αναγνωρίσεις είπαν ουσιαστικά σήμερα τρεις μεγάλες χώρες, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στον απόηχο της απόφασης της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να προβούν σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Να σημειωθεί ότι Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι στηρίζουν σταθερά τη λύση των δύο κρατών, τάσσονται δηλαδή υπέρ του να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος η Παλαιστίνη, αλλά πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων.
Αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ελλάδας, η οποία εξάλλου διατηρεί άριστες σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. Η τελευταία έχει και διπλωματική εκπροσώπηση στην Αθήνα.
«Η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει να μην υπάρξει ποτέ.Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Στην Παλαιστίνη όπως στην Ουκρανία χωρίς δύο μέτρα και σταθμά. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, δεν είναι εναντίον των Εβραίων. Δεν είναι υπέρ της Χαμάς αυτό που ειπώθηκε. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, είναι υπέρ ή υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξηγώντας το νόημα της πρωτοβουλίας των τριών ευρωπαϊκών χωρών.
Αν και οι τρεις χώρες δεν θα αναγνωρίσουν ουσιαστικά ένα υπάρχον κράτος, αλλά την πιθανότητα ενός, ο συμβολισμός συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης των Παλαιστινίων και σωρεύει περισσότερη πίεση στο Ισραήλ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Να σημειωθεί ότι και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά έκαναν το βήμα πριν την ένταξη στην κοινότητα. Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία. Συνολικά 140 ανεξάρτητα κράτη μέλη του ΟΗΕ και 2 μη μέλη (Δυτική Σαχάρα και Βατικανό) αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.