Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 12 αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες ως «απάντηση» με στόχο τις αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως συμβολικές καθώς οι αμυντικές εταιρείες δεν πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κίνα.
Ειδικότερα, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε 12 αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες και δέκα στελέχη αμυντικών εταιρειών σε αντίποινα για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τα μέτρα κατά κινεζικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι προμήθευαν με όπλα τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Οι εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο
Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνουν θυγατρικές της Lockheed Martin Corp., της General Dynamics, καθώς και της IronMountain Solutions και της Applied Technologies Group, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τετάρτης.
Τα περιουσιακά τους στοιχεία θα παγώσουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Απαγόρευση εισόδου στην Κίνα
Έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Northrop Grumman Corp, συμπεριλαμβανομένης της διευθύνουσας συμβούλου Kathy Warden, και τέσσερα της General Dynamics, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Firat Gezen, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι κυρώσεις ήταν οι πρώτες ως απάντηση στην κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες για υποτιθέμενη υποστήριξη της Ρωσίας.
Ανακοινώνοντας τις κυρώσεις, η Κίνα δήλωσε ότι ο «μονομερής εκφοβισμός και ο οικονομικός εξαναγκασμός» των ΗΠΑ έβλαψε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και ιδρυμάτων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν «έβλαψαν σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».