Skip to main content

Συρία: Πένθος και επαγρύπνηση για τον θάνατο του Ραΐσι- Χαρά στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές

REUTERS/Yamam al Shaar/File Photo

«Η Τεχεράνη είναι ο κύριος υποστηρικτής μας, και οτιδήποτε άσχημο μπορεί να της συμβεί, θα μας επηρεάσει» φοβούνται οι κάτοικοι

Κάτοικοι των ανταρτοκρατούμενων περιοχών της Συρίας εκδηλώνουν τη χαρά τους, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους για τις πιθανές συνέπειες του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, συμμάχου της συριακής κυβέρνησης. Στην χώρα κηρύχθηκε σήμερα πένθος, καθώς χάρη στην υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της Συρίας, κατεστραμμένης και διαμελισμένης λόγω του εμφυλίου πολέμου από το 2011.

Η ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου Ραΐσι ήταν ένα «σοκ», δηλώνει ο 29χρονος Νιζάρ Τζαμούλ, που καθόταν μαζί με φίλους του σε ένα καφέ στο κέντρο της Δαμασκού και είπε ότι παρακολουθεί συνεχώς τις ειδήσεις.

LIVE: «Τεχνική βλάβη» η αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου του Ραΐσι, μεταδίδουν ιρανικά μέσα – Όλες οι εξελίξεις

Και άλλοι κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας παρακολουθούν στα κινητά τους τηλέφωνα και στις τηλεοράσεις τους τις ειδήσεις για τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε συντριβή ελικοπτέρου νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο Ιράν.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν θα έχει σίγουρα συνέπειες στη Συρία, λόγω της ιστορικής και στενής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών», εκτιμά ο ‘Ασι Σαλχούμπ, ένα 40χρονος τεχνικός υπολογιστών που κατοικεί όχι μακριά από το ιρανικό προξενείο το οποίο καταστράφηκε στις αρχές Απριλίου από  φονικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος και ο πρόεδρος Άσαντ απέτισε φόρο τιμής στον Ιρανό ομόλογό του, δηλώνοντας ότι «εργάστηκε μαζί του ώστε οι στρατηγικές σχέσεις που ενώνουν τη Συρία και το Ιράν να συνεχίσουν να ευημερούν».

«Απεριόριστη χαρά»

«Η Τεχεράνη είναι ο κύριος υποστηρικτής μας, και οτιδήποτε άσχημο μπορεί να της συμβεί, θα μας επηρεάσει» δήλωσε ο Άσι Σαλχούμπ.

Η Χαζάρ Μαζχάρ, μια 49χρονη μητέρα, δηλώνει ότι «φοβάται τις οικονομικές συνέπειες καθώς εμείς εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν για να προμηθευόμαστε υδρογονάνθρακες για παράδειγμα. Ελπίζω ότι (ο θάνατος του Ραϊσί) δεν θα επηρεάσει τα προς το ζην μας».

Στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών της Ιντλίμπ, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός αποτελείται από εκτοπισμένους, κάτοικοι δεν κρύβουν τη χαρά τους.

Ο θάνατος του Ραϊσί είναι «μεγάλη χαρά για τους κατοίκους της Ιντλίμπ και τους εκτοπισμένους», δηλώνει ο Μάχερ Μπουλάντ, που πωλεί γλυκά στους περαστικούς στην αγορά της πόλης Ντάνα.

«Οι Ιρανοί συμμετείχαν στην αιματοχυσία των Σύρων, σκότωσαν παιδιά, κατέστρεψαν σπίτια και ώθησαν οικογένειες προς την έξοδο», προσθέτει ο 40χρονος άνδρας που αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη του Χαλεπίου, η οποία ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Η χαρά μας είναι απεριόριστη σήμερα… μετά τον θάνατο των Ιρανών εγκληματιών», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Χάλεντ Χάσαν αλ-Σέιχ, ένας 62χρονος πατέρας επτά παιδιών, εκτοπισμένος και ο ίδιος, ο οποίος ζει μέσα σε μια σκηνή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο naftemporiki.gr