Skip to main content

Ιράν: «Η διάθεση είναι τόσο ευχάριστη εδώ…» και άλλοι πανηγυρισμοί – Απειλές και ποινικές διώξεις

Πηγή: X

Με την επιβεβαίωση του θανάτου του Ραΐσι, ακολούθησε, και συνεχίζει να υπάρχει, ένα τσουνάμι αστεϊσμών και σαρκαστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το ευρύ φάσμα συναισθημάτων και αντιδράσεων που επέδειξαν οι Ιρανοί τις τελευταίες 24 ώρες αντικατοπτρίζει πλήρως, το πολιτικό τοπίο της χώρας, προσφέροντας μια εικόνα των διαφορετικών απόψεων που έχει ο πληθυσμός των 88 εκατομμυρίων κατοίκων του Ιράν.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του ελικοπτέρου, η αρχική αντίδραση ήταν σοκ και δυσπιστία.

Η ομιλία του Ανώτατου Ηγέτη του καθεστώτος το βράδυ της Κυριακής – όπου υποσχέθηκε συνέχεια στην λειτουργία του κράτους χωρίς οποιαδήποτε αναταραχή, ανεξάρτητα από το τι συνέβη – θεωρήθηκε από πολλούς ως το σημάδι ότι η κυβέρνηση γνώριζε περισσότερα από ότι έλεγε, και απλώς περίμενε να ξημερώσει.

Αυτή ήταν η στιγμή που η αμφιβολία έδωσε τη θέση της στη βεβαιότητα ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι – ο βαθιά αντιδημοφιλής πρόεδρος με άμεση εμπλοκή σε μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων στα τέλη της δεκαετίας του ’80 – είχε σκοτωθεί.

Ήταν και η στιγμή που άρχισαν οι πανηγυρισμοί από τους Ιρανούς που αντιτίθενται στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ακολούθησε, και συνεχίζει να υπάρχει, ένα τσουνάμι αστεϊσμών και σαρκαστικών σχολίων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πανηγυρισμοί για τα «καλά νέα»

Πολλοί πανηγύριζαν για τα «καλά νέα» και αναρτούσαν φωτογραφίες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος στο Ιράν ως υπενθύμιση της κληρονομιάς της κυβέρνησης Ραΐσι.

Οι εικόνες δείχνουν πυροτεχνήματα σε διάφορα σημεία της Τεχεράνης και σε βίντεο φαίνονται άνθρωποι να μιλούν για την αγαλλίαση που επικρατεί.

Μια ανάρτηση στο Χ ανέφερε: «Η διάθεση είναι τόσο ευχάριστη εδώ, που το καθεστώς μπορεί να σκεφτεί να ανακοινώσει 3 ημέρες στρατιωτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας αντί για 3 ημέρες πένθους».

Οι πανηγυρισμοί των αντιπάλων της ιρανικής κυβέρνησης  εξοργίζουν τους πιστούς στο καθεστώς, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Χαμενειΐ συγκεντρώθηκαν σε- τουλάχιστον μία- πλατεία της Τεχεράνης προσευχόμενοι για την ασφαλή επιστροφή του προέδρου το βράδυ της Κυριακής.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαπομπεύσουν ή και να απειλήσουν όσους τολμούν να πανηγυρίσουν.

Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται σε αναρτήσεις υποστηρικτών του καθεστώτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προειδοποιήσεις για ποινικές διώξεις

Οι δικαστικοί λειτουργοί αντέδρασαν τη Δευτέρα στις εκτεταμένες εκδηλώσεις χαράς με προειδοποιήσεις ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις θα διωχθούν ποινικά.

Η Ισλαμική Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσει επίσης όλους τους μοχλούς της εξουσίας της ώστε να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της να προσέλθουν μαζικά στην κηδεία του Ραΐσι ως επίδειξη δύναμης.

Η τεράστια γκρίζα ζώνη αυτών που αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό

Μεταξύ των επευφημούντων και των πενθούντων υπάρχει και μια τεράστια γκρίζα ζώνη. αυτών δηλαδή που αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό.

Πολλοί έιναι οι Ιρανοί που δεν πιστεύουν ότι με τον θάνατο του Ιρανού προέδρου θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο επειδή ο ηγέτης του καθεστώτος – ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – είναι ο κύριος ρυθμιστής της πολιτικής και με τις “Φρουρούς” του να είναι υπεύθυνοι για την σκληρή καταστολή οποιασδήποτε διαφωνίας.

Συνεχής ενημέρωση από το Naftemporiki.gr