Skip to main content

Ουκρανία: Αναφορές ότι βύθισαν ρωσική κορβέτα και ναρκαλιευτικό στην Κριμαία

(Black Sea Force)

«Είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα, στην Κριμαία, να μην υπάρχει ούτε ένα πυραυλοφόρο ρωσικό πλοίο με πυραύλους κρουζ» ανέφερε ο επικεφαλής του κέντρου Τύπου των αμυντικών δυνάμεων του Νότου της Ουκρανίας,

«Είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα, στην Κριμαία, να μην υπάρχει ούτε ένα πυραυλοφόρο ρωσικό πλοίο με πυραύλους κρουζ» ανέφερε ο επικεφαλής του κέντρου Τύπου των αμυντικών δυνάμεων του Νότου της Ουκρανίας, Ντμίτρι Πλετεντσούκ, μετά από αναφορές ότι ουκρανικό πλήγμα κατάφερε μεγάλες ζημιές ή ακόμη και βύθισε  μια ρωσική κορβέτα κατηγορίας Karakurt με το όνομα Τσικλόν (Cyclon),  η οποία τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2023.

Ο Πλετεντσούκ, υπογράμμισε ότι η πληροφορία αυτή ελέγχεται.

Το κανάλι Astra στο Telegram ισχυρίζεται, επικαλούμενο πηγές, ότι στην προβλήτα έπεσαν τρεις πύραυλοι ATACMS, ενώ το πυραυλοφόρο «Τσικλόν» βυθίστηκε.

Το ουκρανικό κανάλι “Krimski Veter” στο Telegram επισήμανε ότι το «Τσικλόν» υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τον νυχτερινό βομβαρδισμό στην προβλήτα όπου, σύμφωνα με φωτογραφίες, ήταν αγκυροβολημένο. Την επομένη το πλοίο δεν ήταν στην θέση του.

«Άλλη μια κακή μέρα για τον ρωσικό στόλο»

Εξάλλου, χθες Κυριακή, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε την καταστροφή στη Σεβαστούπολη του ναρκαλιευτικού «Κόβροβετς». Έκαναν μάλιστα λόγο για «άλλη μια κακή μέρα για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Νωρίτερα την καταστροφή του είχε ανακοινώσει και η υπηρεσία Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας. Η ρωσική πλευρά δεν σχολίασε την ανακοίνωση για την καταστροφή του ναρκαλιευτικού.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος στη Σεβαστούπολη έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η αεράμυνα λειτούργησε» και ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε πολιτικές υποδομές, επιβεβαιώνοντας την επίθεση.

Οι εξελίξεις έρχονται την ώρα που η Ρωσία έχει εξαπολύσει νέες επιθέσεις σε διάφορα μέρη της Ουκρανίας.

Το δεύτερο ναρκαλιευτικό που δέχεται επίθεση;

Αν το «Κόβροβετς» καταστράφηκε, θα είναι τουλάχιστον το δεύτερο της κατηγορίας που δέχεται επίθεση από την Ουκρανία.

Ανήκει σε μια κατηγορία ναρκαλιευτικών πλοίων της σοβιετικής εποχής που κατασκευάστηκε για να τοποθετεί νάρκες και να παρέχει προστασία στα πλοία.
Έχει μήκος 61 μέτρα (200 πόδια) και αναφέρεται ότι έχει πλήρωμα 68 ατόμων. Ο οπλισμός περιλαμβάνει δύο ναυτικά πυροβόλα των 30 χιλιοστών και ραντάρ Lynx.

Οι ισχυρισμοί των Ουκρανών για τον ρωσικό στόλο

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραθέτουν έναν μακρύ κατάλογο επιτυχιών του Πολεμικού Ναυτικού της από την έναρξη του πολέμου.
Ισχυρίστηκαν τον Φεβρουάριο ότι από την έναρξη του πολέμου, οι δυνάμεις τους έχουν αχρηστεύσει το ένα τρίτο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 24 πλοία και ένα υποβρύχιο.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η Ρωσία απέσυρε σημαντικές ναυτικές δυνάμεις, από την περιοχή μεταφέροντάς τα στο Νοβοροσίσκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι οι δυνάμεις της χώρας επιτέθηκαν με επιτυχία στο Νοβοροσίσκ χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς.

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι προκλήθηκαν πυρκαγιές στον τερματικό σταθμό μαζούτ και στον τερματικό σταθμό της Transneft.