Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε στο Ισραήλ το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τριών ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή». Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας της χώρας είναι «πέρα από εξωφρενική» και ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει παραλληλισμός μεταξύ αυτών των φρικτών τρομοκρατών και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ -που εργάζεται για να εκπληρώσει το καθήκον της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους πολίτες της τηρώντας στο ακέραιο τις αρχές του διεθνούς δικαίου- είναι εξωφρενική και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν» τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ.
Γκαντζ: Έγκλημα ιστορικών διαστάσεων
Το μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, χαρακτήρισε το αίτημα του γενικού εισαγγελέα ως «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε ο Γκαντζ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ έκανε λόγο για «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα. «Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι έχουν αντισημιτική στάση.
Λάπιντ: Καταστροφή
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λάπιντ καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».
Ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, σχολίασε ότι «ένα δικαστήριο που τοποθετεί στην ίδια κατηγορία έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό Άμυνας μιας δημοκρατικής χώρας, μαζί με τους ηγέτες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που ξεκίνησε μια τρομοκρατική επίθεση κατά την οποία χιλιάδες πολίτες σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν, δεν μπορεί να ονομάζεται δικαστήριο. Είναι ένα κουκλοθέατρο στον ρυθμό των οδηγιών των τρομοκρατών».
Ανάμικτες αντιδράσεις στην Ευρώπη
Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, επεσήμανε εξάλλου ότι «τα εγκλήματα στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες. Το Βέλγιο υποστηρίζει το έργο του ΔΠΔ. Το αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για εντάλματα σύλληψης τόσο κατά της Χαμάς όσο και κατά Ισραηλινών αξιωματούχων, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διερεύνηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη».
Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, καταδίκασε την κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως «εντελώς απαράδεκτη». «Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χαμάς ήταν αυτή που επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο και σκότωσε, τραυμάτισε και απήγαγε χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Ήταν αυτή η εντελώς απρόκλητη τρομοκρατική επίθεση που οδήγησε στον σημερινό πόλεμο στη Γάζα και στα δεινά των αμάχων στη Γάζα, το Ισραήλ και τον Λίβανο» σημείωσε.
Βρετανία για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης
Δυσαρέσκεια οικογενειών ομήρων
Οικογένειες ισραηλινών ομήρων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το αίτημα του εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «συμμετρία» μεταξύ της ισραηλινής ηγεσίας και της Χαμάς.
Ο γενικός εισαγγελέας ζητεί εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο CNN.
Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ζητούνται επίσης εντάλματα σύλληψης για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο ακόμη ηγέτες της Χαμάς, τους Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντιαμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι.
Επιτροπή δικαστών θα εξετάσει το αίτημα
Επιτροπή δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσει το αίτημα του γενικού εισαγγελέα για τα εντάλματα σύλληψης.
Όπως αναφέρει το CNN για τον Νετανιάχου, είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρό του τον ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «μαζική εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».
Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση μαζικής εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μεθόδου πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης προμήθειας ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», είπε ο γενικός εισαγγελέας στο CNN.
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»
Τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά ανώτερων ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «θα ήταν μια βαρβαρότητα ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου». Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Ο γενικός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις του για τη δικαιοδοσία, να εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν στη βάση των ιδρυτικών αρχών του δικαστηρίου το 2015.