Skip to main content

Ραΐσι: Οι σκληρές αναρτήσεις Ισραηλινών ραβίνων και πολιτικών κατά του νεκρού προέδρου του Ιράν

O Ραΐσι, μεταξύ άλλων, είχε προκαλέσει στο παρελθόν oργή ζητώντας περαιτέρω έρευνα για το Ολοκαύτωμα

«Θεία δίκη» είναι για τους Ισραηλινούς ραβίνους η συντριβή του ελικοπτέρου του Ε. Ραΐσι, οι οποίοι με αναρτήσεις τους στα social media καταφέρθηκαν με σκληρά λόγια κατά του νεκρού προέδρου του Ιράν.

Ο ραβίνος Μεΐρ Αμπουτμπούλ με ανάρτησή του στο Facebook αποκάλεσε τον Ραΐσι «δήμιο της Τεχεράνης» και τον καταδίκασε για την εχθρότητά του απέναντι στο Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό.

«Αυτός ο σκύλος ήθελε να κρεμάσει Εβραίους, οπότε ο Θεός τον πέταξε στους ανέμους με τη συντριβή του ελικοπτέρου, αυτόν και όλους τους συνεργάτες του που μισούσαν το Ισραήλ»  έγραψε ο Αμπουτμπούλ,  υποδηλώνοντας σαφώς ότι η συντριβή ήταν θεία τιμωρία.

Ομοίως, και ο ραβίνος Νιρ Μπεν Άρτζι γνωστός για την ενασχόλησή του με την Καμπάλα, συνέδεσε το γεγονός με τη θεία οργή. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μπεν Άρτζι «προειδοποίησε» :«Λυπηθείτε τους εαυτούς σας- ο Θεός είπε “φτάνει πια”- Τον εξοργίσατε», επισημαίνοντας ότι το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πνευματικής τιμωρίας για τις ενέργειες του Ραΐσι και της κυβέρνησής του.

Συγκρίνοντας τον Ραΐζι με τον Αμάν

Στις φωνές αυτές προστέθηκε και ο ραβίνος Γιτζάκ Μπατζρί, ο οποίος μοιράστηκε  παρομοίασε τον Ραΐσι με τον βιβλικό κακούργο Χαμάν. Ο Χάμαν φέρεται να είναι είναι ένα πρόσωπο δίπλα στον Φαραώ που κατηγορεί τον Μωυσή για μαγεία και ψέματα.

«Ο Χαμάν ο αχρείος πληγώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο», έγραψε ο Μπατζρί στο Facebook. Ολοκλήρωσε την ανάρτησή του με ένα βιβλικό εδάφιο: «Να ευχαριστείτε τον Κύριο, γιατί είναι καλός, γιατί το έλεός Του διαρκεί για πάντα».

Εορτασμοί

Ο ραβίνος David Chai Hacohen, ο διακεκριμένος επικεφαλής μιας yeshiva (θρησκευτική σιωνιστική σχολή) στο Bat Yam, είπε στους μαθητές του να παραλείψουν την προσευχή Tachanun τη Δευτέρα.

Το Tachanun είναι μια πανηγυρική προσευχή που απαγγέλλεται από τους παρατηρητικούς Εβραίους τις καθημερινές, αλλά που παραλείπεται τις χαρούμενες ημέρες και τις εβραϊκές γιορτές.

«Ο πρόεδρος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ μεταξύ των Ιρανών», είπε, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό του «καλή είδηση για τον λαό του Ισραήλ”, σε δηλώσεις του που μετέδωσε ο ιστότοπος Israel National News. για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η yeshiva του οργάνωσε εορταστικές προσευχές και χορούς.

«Δεν θα χύσουμε ούτε ένα δάκρυ»

Αλλά και οι πολιτικοί δεν πήγαν πίσω. Κυρίως οι ακραίοι.

Ο Avigdor Liberman, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Yisrael Beytenu, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν αναμένει ότι ο θάνατος του Ραΐσι θα κάνει καμία διαφορά στην πολιτική του Ιράν στην περιοχή.

«Για εμάς, δεν έχει σημασία, δεν θα επηρεάσει τη στάση του Ισραήλ [απέναντι στο Ιράν]. Οι πολιτικές του Ιράν καθορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη [Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ» δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος ήταν ένας βίαιος άνθρωπος. Δεν θα χύσουμε ούτε ένα δάκρυ», πρόσθεσε.

Ο ακροδεξιός Avi Maoz του υπερσυντηρητικού κόμματος Noam, αναπληρωτής υπουργός στο γραφείο του πρωθυπουργού, κόμπασε σε δήλωσή του:

«Μόλις πριν από λιγότερο από ένα μήνα, απειλούσε ότι “αν το Ισραήλ επιτεθεί, δεν θα μείνει τίποτα από αυτό” και τώρα είναι ένας κόκκος σκόνης στην ιστορία”.

Είχε ζητήσει περαιτέρω έρευνα για το Ολοκαύτωμα

Υπενθυμίζεται ότι ο Ραΐσι είχε προκαλέσει στο παρελθόν  oργή ζητώντας περαιτέρω έρευνα για το Ολοκαύτωμα και διατυπώνοντας απειλές κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής του ότι η μόνη λύση στην παλαιστινιακή σύγκρουση θα ήταν ένα κράτος «από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα» (ΣΣ: μια αναφορά στη γη μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη, που συνορεύει με το ανατολικό Ισραήλ, και της Μεσογείου στα δυτικά, φράση που το Ισραήλ την καταδικάζει ως γενοκτονική, ενώ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για ενέργειες που έχουν «ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές».

Ολες οι τελευταίες εξελίξεις από το naftemporiki.gr