Skip to main content

Φοβάται ο Τουσκ: Έξτρα 2,3 δισ. ευρώ για ενίσχυση των συνόρων με Ρωσία-Λευκορωσία

«Έχουμε ξεκινήσει τα έργα, για να καταστήσουμε τα σύνορα ασφαλή σε καιρό ειρήνης και αδιαπέραστα για έναν εχθρό σε καιρό πολέμου»

Η Πολωνία σχεδιάζει να επενδύσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο λόγος

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ «Θα επενδύσουμε 10 δισεκατομμύρια ζλότυ (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην ασφάλεια των συνόρων μας με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «Θα πρόκειται για μια επένδυση στην ασφάλειά μας και κυρίως σε ασφαλή ανατολικά σύνορα».

Τονίζοντας τη στρατηγική θέση της χώρας στην ανατολική πλευρά τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τουσκ υπογράμμισε την ευθύνη της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Έχουμε ξεκινήσει αυτά τα έργα, για να καταστήσουμε τα σύνορα της Πολωνίας ασφαλή σε καιρό ειρήνης και αδιαπέραστα για έναν εχθρό σε καιρό πολέμου», είπε.

Σημείο ανάφλεξης τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αποτελούν σημείο ανάφλεξης εδώ και αρκετά χρόνια λόγω του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα πολωνικά σύνορα.

Το 2021, η Βαρσοβία κατηγόρησε το Μινσκ ότι άφησε χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά να περάσουν από τα σύνορα στην ΕΕ, κατηγορίες που η Λευκορωσία αρνείται.

Τουσκ: Η Πολωνία αντιμετωπίζει έναν «υβριδικό πόλεμο»

Ο Τουσκ επανέλαβε το περασμένο Σαββατοκύριακο την πεποίθησή του ότι το καθεστώς του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία “συνδιοργανώνει αυτή την πρακτική”, καθώς το Μινσκ έχει επιδείξει ολοένα και πιο επιθετική στάση έναντι της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τουσκ στις 11 Μαΐου δήλωσε ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει έναν “υβριδικό πόλεμο” όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση από τη Λευκορωσία, ανέφερε το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θα υπάρξει όριο κεφαλαίων όταν πρόκειται για την ασφάλεια της Πολωνίας», δήλωσε.

Πηγή: Politico