Skip to main content

Τζούλιαν Ασάνζ: Νίκη κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Δύο ανώτεροι δικαστές δήλωσαν ότι οι αναφορές των ΗΠΑ δεν ήταν επαρκείς και επέτρεψαν να προχωρήσει η έφεση - «Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα. Τα εγκλήματα πολέμου είναι»

Ο συνιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κέρδισε στο Ανώτατο Δικαστήριο την έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ κέρδισε σε μία προσπάθεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Μαραθώνια» μάχη

Η μάχη του Ασάνζ για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ έλαβε τεράστια ώθηση, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεσή του δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι θα λάβει πλήρη ακρόαση της έφεσης.

Σε μια σύντομη απόφαση, δύο ανώτεροι δικαστές δήλωσαν ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ δεν ήταν επαρκείς και είπαν ότι θα επιτρέψουν να προχωρήσει η έφεση.

«Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα»

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση των υποστηρικτών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, πολλοί φορώντας μπλουζάκια με το πρόσωπο του Ασάνζ.

Μια μεγάλη πινακίδα είχε τη φωτογραφία του Ασάνζ και τις λέξεις που έγραφαν.

«Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα. Τα εγκλήματα πολέμου είναι».

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μεγάλο λευκό πανό που απευθυνόταν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προτρέποντας: «Αφήστε τον να φύγει, Τζο».

«Κινδυνεύει η ζωή αυτού του ανθρώπου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η 83χρονη γλύπτρια Τζένι Γουέστ.

«Αντιπροσωπεύει όλους τους άλλους δημοσιογράφους, είναι μια πιεστική ανθρωπιστική κατάσταση», πρόσθεσε.

Το χρονικό

Δύο δικαστές ανέβαλαν τον Μάρτιο μια απόφαση σχετικά με το αν ο Ασάνζ, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας που σχετίζεται με τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων και διπλωματικών εγγράφων, θα μπορούσε να μεταφέρει την υπόθεσή του σε άλλη μια ακρόαση έφεσης.

Στον Ασάνζ είχε χορηγηθεί άδεια να ασκήσει έφεση μόνο εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν σε θέση να παράσχει στο δικαστήριο τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις «ότι ο προσφεύγων [Ασάνζ] επιτρέπεται να επικαλεστεί την πρώτη τροπολογία, ότι ο προσφεύγων δεν θα θιγεί κατά τη δίκη, συμπεριλαμβανομένης της ποινής, λόγω της εθνικότητάς του, ότι του παρέχεται η ίδια προστασία της πρώτης τροπολογίας [ελευθερία του λόγου] με έναν πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή».

Η νομική επιχειρηματολογία τη Δευτέρα επικεντρώθηκε στο ζήτημα του κατά πόσον θα επιτραπεί στον Ασάνζ η προστασία της πρώτης τροπολογίας.

Στον Ασάνζ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 17 κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή, που τον εκθέτουν σε μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών, για τη δημοσίευση από τον ιστότοπό του ενός σωρού διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων πριν από σχεδόν 15 χρόνια.

Οι αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο 52χρονος Ασάνζ ενθάρρυνε και βοήθησε την αναλύτρια των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να κλέψει διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία που δημοσίευσε το WikiLeaks, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές.