Ο 68χρονος Μοχάμαντ Μοχμπέρ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν έως τώρα, θα ανέβει προσωρινά στον προεδρικό θώκο μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι για να οδηγήσει ουσιαστικά τη χώρα σε νέες εκλογές.
Ως μεταβατικός πρόεδρος, είναι μέρος ενός τριμελούς συμβουλίου, μαζί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον επικεφαλής της
του δικαστικού σώματος, που έχει την ευθύνη για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτές θα πρέπει να λάβουν χώρα εντός 50 ημερών από τον θάνατο του προέδρου.
VP Mokhber meets head of #Iran‘s government branches https://t.co/1u1aqOFNwT pic.twitter.com/xVjDWlIpCh
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) May 20, 2024
Στο στενό περιβάλλον του Χαμενεΐ
Γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου 1955, ο Μοχμπέρ, όπως και ο Ραΐσι, θεωρείται υπερσυντηρητικός και πολύ κοντά στον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους. Ο Μοχμπερ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος.
Κατά τη θητεία του ήταν μέλος μιας ομάδας Ιρανών αξιωματούχων που επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Οκτώβριο και συμφώνησε να προμηθεύσει
πυραύλους εδάφους-εδάφους και περισσότερα drones προς τη Ρωσία, όπως είχαν δηλώσει πηγές στο Reuters εκείνη την εποχή.
Η ομάδα περιλάμβανε επίσης δύο ανώτερους αξιωματούχους από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ένα και στέλεχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο
Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του αντιπροέδρου ήταν επικεφαλής του Setad, ενός επενδυτικού ταμείου που συνδέεται άμεσα με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Μοχμπέρ σε μια λίστα φυσικών προσώπων και οντοτήτων, στην οποία επέβαλε κυρώσεις για εμπλοκή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων». Δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τη λίστα.
Το 2013, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε το Setad και 37 εταιρείες που επέβλεπε το ταμείο σε κατάλογο οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής