Skip to main content

Ιράν: Η τακτική του newspeak – Η αλήθεια…αλλιώς

Screen grab from a video. Iranian Red Crescent Society/Handout via REUTERS

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν τη φράση «δύσκολη προσγείωση» (σσ: ανώμαλη) για να περιγράψουν την – φερόμενη- συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η «δύσκολη προσγείωση», γράφει ο Will Vernon του CNN,  είναι μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά από τις αρχές στη Ρωσία για να περιγράψει περιστατικά κατά τα οποία αεροσκάφη συντρίβονται. Χρησιμοποιείται συνήθως από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας όταν αναφέρει περιστατικά με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2022 ένα στρατιωτικό φορτηγό αεροσκάφος Il-76 συνετρίβη στην περιοχή Ριαζάν της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε επιβαίνοντες αξιωματικοί. Ο ρωσικός στρατός περιέγραψε αρχικά το περιστατικό ως δύσκολη προσγείωση, παρά το γεγονός ότι το αεροσκάφος καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά την πρόσκρουση.

Αναλυτές λένε ότι η λέξη «συντριβή» αποφεύγεται από τους Ρώσους αξιωματούχους λόγω του φόβου ότι μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση ή πανικό. Αυτό ονομάζεται newspeak. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το να αποκαλείται μια έκρηξη ως «κρότος» και ο θάνατος ενός στρατιώτη «ως αγνώστου φύσεως απουσία από μια στρατιωτική μονάδα».

LIVE: «Τεχνική βλάβη» η αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου του Ραΐσι, μεταδίδουν ιρανικά μέσα – Όλες οι εξελίξεις