Skip to main content

Τα πρώτα πλάνα του Ραΐσι μέσα στο ελικόπτερο που τον μετέφερε

Τα πλάνα έχουν τραβηχθεί λίγες ώρες πριν από το ατύχημα

Η Ιρανική τηλεόραση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) μετέδωσε τα πρώτα πλάνα του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι μέσα από το ελικόπτερο που τον μετέφερε.

Τα πλάνα έχουν τραβηχθεί λίγες ώρες πριν από τις αναφορές για ατύχημα και το θρίλερ που αυτές πυροδότησαν.

Δείτε επίσης εδώ το βίντεο που μετέδωσε το BBC.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

To περιστατικό συνέβη σε ορεινή περιοχή του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα με το Ιράν.

  • Η τύχη του προέδρου του Ιράν αγνοείται εδώ και τουλάχιστον έξι ώρες (η είδηση γνωστοποήθηκε περί τις 4 ώρα Ελλάδας το απόγευμα της Κυριακής).
  • Η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επίσημη διατύπωση από ιρανικής πλευράς για το ατύχημα είναι ότι ένα από τα ελικόπτερα που μετέφερε τον Ραϊσι είχε μια «βίαιη προσγείωση».
  • Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι έχει εντοπιστεί η τοποθεσία του ελικοπτέρου, αλλά  τα σωστικά συνεργεία στο δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.

  • Το περιστατικό, στο οποίο ενεπλάκη το ελικόπτερο (μεταξύ άλλων τριών που συγκροτούσαν το κονβόϊ) χαρακτηρίζεται από την ιρανική κρατική τηλεόραση ως «ατύχημα».

  • Ανώνυμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ζωές του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, «είναι σε κίνδυνο» μετά από μια «συντριβή» του ελικοπτέρου που διέσχιζε ορεινό έδαφος μέσα σε πυκνή ομίχλη.
  • Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται μετ’ εμπoδίων, καθώς ο καιρός αναμένεται ψυχρός και επίκεινται βροχοπτώσεις.
  • Ο Ραϊσί ταξίδευε στο Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ. Το εν λόγω φράγμα είναι το τρίτο που έχουν από κοινού δημιουργήσει τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.
  • Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ιράν δήλωσε ότι άπαντες οι στρατιωτικοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Live Blog της Ναυτεμπορικής