Ύστερα από ένα ολονύχτιο θρίλερ γύρω από την τύχη του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι, λίγο μετά τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας, ανακοινώθηκε από τα ιρανικά μέσα ότι οι διασώστες έφτασαν στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου και δεν βρήκαν κανένα ίχνος ζωής. Όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου, θεωρούνται νεκροί.
Τι προβλέπει το ιρανικό Σύνταγμα για θάνατο εν ενεργεία προέδρου
Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εάν ένας ενεργεία πρόεδρος πεθάνει αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, με την επιβεβαίωση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, δηλαδή του Αγιατολάχ Χαμενέϊ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους. Πρώτος αντιπρόεδρος στο Ιράν σήμερα είναι ο Μοχάμαντ Μοκμπέρ.
Στη συνέχεια ένα συμβούλιο που αποτελείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον αρχηγό του δικαστικού σώματος πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο εντός μέγιστης περιόδου 50 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος το 2021 και οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το 2025. Πολλοί πίστευαν ότι ο Ραΐσι θα ήταν ο διάδοχος του Χαμενεΐ.
Ιράν: Ποιος θα διαδεχθεί στον προεδρικό θώκο τον Εμπραχίμ Ραΐσι
«Ο ιρανικός λαός δεν πρέπει να ανησυχεί»
«Να μην ανησυχούν» για τη χώρα, ζητούσε από χθες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τους Ιρανούς.
«Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή» στη χώρα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.
Πολιτική και οικονομική αστάθεια;
Το BBC σχολιάζει πως στο ερώτημα, «τι θα αλλάξει στην πολιτική του Ιράν», η σύντομη απάντηση είναι: «όχι πολλά». Ωστόσο προβλέπονται διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση και ελαφρά αναταραχή που θα επηρεάσει και την οικονομία. Ήδη το ιρανικό νόμισμα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις έναντι του δολαρίου.
Στα μάτια των περισσότερων Ιρανών πάντως είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης και οι Φρουροί της Επανάστασης εκείνοι που λαμβάνουν όλες τις μεγάλες αποφάσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Ο Ραΐσι ήταν εξάλλου ένας από τους πιο συντηρητικούς προέδρους, που είχε ποτέ το Ιράν και πολύ κοντά στον αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Αυτό που βέβαια ανησυχεί περισσότερο είναι τι θα σήμαινε για τις περιφερειακές εξελίξεις ο θάνατος του Ιρανού προέδρου.
Το Ιράν δεν φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον – να θέλει να αφήσει την όποια υπόνοια για εμπλοκή του Ισραήλ στο περιστατικό με το ελικόπτερο. Θέλοντας να βάλει φρένο στις σχετικές θεωρίες, που άρχισαν από νωρίς να διαρρέουν στα social media, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε από χθες ότι το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων όταν ήταν εισαγγελέας και η αυταρχική προεδρία
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1960 σε οικογένεια κληρικών. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 5 ετών και η απώλεια αυτή τον σημάδεψε και πίεσε την οικογένεια, η οποία όμως φρόντισε για τις σπουδές του. Φοίτησε αρχικά σε θρησκευτικά σχολεία, αλλά πραγματοποίησε και σπουδές νομικής.
Το 1981 διορίστηκε εισαγγελέας του Καράτζ. Αργότερα διορίστηκε και Εισαγγελέας Χαμαντάν και υπηρέτησε και τις δύο θέσεις μαζί. Το 1985 διορίστηκε αναπληρωτής εισαγγελέας της Τεχεράνης και μετακόμισε στην πρωτεύουσα. Μετά από τρία χρόνια και στις αρχές του 1988, τέθηκε υπό την εποπτεία του Ρουχολάχ Χομεϊνί.
Ο Ραΐσι φέρεται να ήταν ένα από τα τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στις εκτελέσεις Ιρανών πολιτικών κρατουμένων το 1988. Οι εκτελέσεις Ιρανών πολιτικών κρατουμένων ξεκίνησαν στις 19 Ιουλίου και διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες οδηγήθηκαν με τη βία σε ιρανικά κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα και εκτελέστηκαν με εντολή που εκδόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν».
Διαβάστε περισσότερα για το προφίλ του Ιρανού προέδρου εδώ.
Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.