Skip to main content

Ουκρανία: Ante portas του Χαρκόβου οι Ρώσοι – Απαντά το Κίεβο με πλήγματα στην Κριμαία

REUTERS/Valentyn Ogirenko
Κτίρια στην περιοχή Saltivka στο Χάρκοβο

Η Ρωσία κερδίζει περαιτέρω έδαφος στο Χάρκοβο

Δυσκολεύει η κατάσταση στη βορειοανατολική Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει περίπου ακόμη 10 χιλιόμετρα, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να απαντήσει με συνεχείς επιδρομές με drones, που πλήττουν ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας «σταθεροποίησαν» την κατάσταση γύρω από το Χάρκοβο μετά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κατά 10 χιλιόμετρα στη βορειοανατολική περιοχή.

Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο δήλωσε μέσω Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη με τουλάχιστον πέντε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Χάρκοβο διήρκεσε περισσότερες από 16,5 ώρες, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ουκρανίας Suspilne. Ήταν ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένο εναέριο συναγερμό από την έναρξη της εισβολής.

Διακοπές ρεύματος στην Κριμαία

Μαζική επίθεση με drones και βαλλιστικούς πυραύλους πραγματοποίησε η Ουκρανία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου και να προκληθούν διακοπές ρεύματος στη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Το επιχειρησιακό επιτελείο της περιοχής Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι συντρίμμια από αναχαιτισμένα ουκρανικά drones προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Τουάπσε. Η πυρκαγιά έχει έκτοτε σβήσει και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ακόμη, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε σε τμήματα της Σεβαστούπολης καθώς συντρίμμια από ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσαν σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, τον διορισμένο από τη Ρωσία κυβερνήτη της πόλης της Κριμαίας.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες, δήλωσε ο ίδιος μέσω Telegram, ενώ τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι κλειστά. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Διαβάστε ακόμη

Μπέλγκοροντ: Μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν μετά από ουκρανική επιδρομή με drones