Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από μια νύχτα βίαιων διαδηλώσεων κατά μιας προτεινόμενης εκλογικής μεταρρύθμισης στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Νότιο Ειρηνικό.
«Ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ ένας χωροφύλακας μόλις τραυματίστηκε σοβαρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
«Όλες οι πράξεις βίας είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα για να διασφαλιστεί η επιστροφή της δημοκρατικής τάξης».
Violences en Nouvelle-Calédonie : deuxième nuit d'émeutes, 130 interpellations et une soixantaine de blessés parmi les forces de l'ordre. Suivez la situation en direct ici ⤵️ https://t.co/PVsVxRldDj pic.twitter.com/JIE2IM01rZ
— NC La 1ère (@ncla1ere) May 14, 2024
Έκτακτη συνεδρίαση της γαλλικής επιτροπής εθνικής άμυνας
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της γαλλικής επιτροπής εθνικής άμυνας και προώθησε το εβδομαδιαίο κυβερνητικό σεμινάριο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προτείνει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Νέα Καληδονία.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Γάλλο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών να καλέσουν στο Παρίσι εκπροσώπους της Νέας Καληδονίας για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Την Τρίτη, οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες που διαμένουν στο νησί για περισσότερα από 10 χρόνια να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, μια κίνηση που, σύμφωνα με τα κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, θα αποδυναμώσει την εκπροσώπηση του αυτόχθονου πληθυσμού της περιοχής, των Κανάκ.
Από το 2007, μόνο όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου το 1998 -όταν η γαλλική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την οποία αναγνωρίζεται η «νομιμότητα των Κανάκ ως αυτόχθονου λαού της Νέας Καληδονίας» και παραχωρείται στην περιοχή αυξημένη αυτονομία- ή οι απόγονοί τους μπορούν να εκλέγουν την τοπική εκτελεστική εξουσία.
Εκκλήσεις για κατευνασμό
Οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί στην πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας Νουμέα, όπου τα αεροδρόμια έκλεισαν και τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας χθες το βράδυ σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποφευχθούν οι ταραχές.
Ο Λουί Λε Φρανκ, εκπρόσωπος της Γαλλίας στην περιοχή, χαρακτήρισε τον περιορισμένο αριθμό των νεκρών ως «θαύμα».
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περιστατικά λεηλασιών, εμπρησμών και χρήσης πυροβόλων όπλων.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι «περίπου 100» δυνάμεις ασφαλείας τραυματίστηκαν και ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διατηρηθεί σε ισχύ.
Σε ανακοίνωσή της, η κύρια αυτονομιστική δύναμη της περιοχής και το μεγαλύτερο κόμμα στο τοπικό συνέδριο, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Κανάκ και Σοσιαλιστών, «καταδίκασε» τα βίαια γεγονότα της νύχτας της Τρίτης και κάλεσε σε «ηρεμία και κατευνασμό».
Ζήτησε για άλλη μια φορά να καταργηθεί η προτεινόμενη εκλογική μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι «το ασταθές κοινωνικό κλίμα … αναδεικνύει σαφώς την επιθυμία ενός τμήματος του πληθυσμού να ακουστεί όσον αφορά το μέλλον του και το μέλλον της χώρας του (sic)».
Η Sonia Backès, τοπική αξιωματούχος που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της περιοχής και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ζήτησε από τη Γαλλία να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και κατηγόρησε ορισμένους αυτονομιστές ότι προωθούν τον «αντι-λευκό ρατσισμό».
Τρία δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας διεξήχθησαν μεταξύ 2018 και 2021.
Η οριακή πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξε να παραμείνει στη Γαλλία κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά η τρίτη αμαυρώθηκε από χαμηλή συμμετοχή, καθώς οι αυτονομιστές κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία λόγω της άρνησης του κράτους να την αναβάλει εν μέσω της πανδημίας του Κόβιντ-19.
Πηγή: Politico