Skip to main content

Ισπανία: Προειδοποιεί τα μικρά πλοία για πιθανή σύγκρουση με όρκα κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ τους καλοκαιρινούς μήνες

REUTERS/Jon Nazca/File Photo

Οι ερευνητές λένε ότι οι φάλαινες-δολοφόνοι φαίνεται να στοχεύουν τα σκάφη σε ένα ευρύ τόξο που καλύπτει τις δυτικές ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου

Μετά τον εμβολισμό ενός μικρού σκάφους από μια φάλαινα στο Στενό του Γιβραλτάρ, οι αρχές της Ισπανίας εξέδωσαν την Τρίτη συστάσεις να παραμείνουν τα μικρά σκάφη στην ακτογραμμή της περιοχής αυτής για να αποφύγουν τις συχνά τρομακτικές αλληλεπιδράσεις με φάλαινες-δολοφόνους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο τελευταίο περιστατικό, δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα σκάφος 15 μέτρων στα μαροκινά ύδατα ζήτησαν βοήθεια από την υπηρεσία ναυαγοσωστικής διάσωσης της Ισπανίας την Κυριακή, αφού ανέφεραν ότι μια όρκα χτύπησε το σκάφος αρκετές φορές, καταστρέφοντας το πηδάλιό του και προκαλώντας διαρροή. Οι άνθρωποι περισυνελέγησαν από ένα διερχόμενο πετρελαιοφόρο που κλήθηκε από τους διασώστες και το σκάφος τους βυθίστηκε αργότερα.

Τα υπουργεία Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Ισπανίας, μαζί με την εμπορική ναυτιλία της, εξέδωσαν την Τρίτη ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσαν τόσο τα ιστιοφόρα όσο και τα μικρά μηχανοκίνητα σκάφη να προσέχουν τις όρκες μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου στην περιοχή μεταξύ του στενού του Γιβραλτάρ και του κόλπου του Κάντιθ.

Αντίστοιχα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια

Η ομάδα εργασίας Atlantic Orca Working Group, μια ομάδα Ισπανών και Πορτογάλων ερευνητών της θαλάσσιας ζωής που μελετούν τις φάλαινες-δολοφόνους κοντά στην Ιβηρική Χερσόνησο, αναφέρει ότι ήταν 197 τέτοιες γνωστές αλληλεπιδράσεις το 2021 και άλλες 207 το 2022.

Ένα κοπάδι όρκας διέκοψε ακόμη και έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα πέρυσι, όταν ένα σκάφος που έπλεε από την Ολλανδία προς την Ιταλία είχε 15λεπτη συνάντηση με τα ζώα, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να ρίξει τα πανιά του σκάφους του και να σηκώσει κρότο για να τα απομακρύνει.

Δεν έχουν αναφερθεί επιθέσεις εναντίον κολυμβητών. Οι αλληλεπιδράσεις στα σκάφη φαίνεται να σταματούν μόλις το σκάφος ακινητοποιηθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι οι φάλαινες-δολοφόνοι φαίνεται να στοχεύουν τα σκάφη σε ένα ευρύ τόξο που καλύπτει τις δυτικές ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου, από τα ύδατα κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ έως τη βορειοδυτική Γαλικία της Ισπανίας.

Οι όρκες στα ανοικτά των ακτών της Ιβηρικής έχουν μήκος κατά μέσο όρο από πέντε έως 6,5 μέτρα, σε σύγκριση με τις όρκες στην Ανταρκτική που φτάνουν τα εννέα μέτρα.

Πηγή: AP