Skip to main content

Ράφα: Ισραηλινά τανκς φτάνουν σε κατοικημένες περιοχές

EPA/MOHAMMED SABER

Μάρτυρες αναφέρουν συγκρούσεις στους δρόμους αφού είδαν τανκς να διασχίζουν τον στρατηγικής σημασίας δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν τανκς να διασχίζουν τον στρατηγικής σημασίας δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν.

«Βρίσκονται στους δρόμους μέσα στην κατοικημένη περιοχή και υπάρχουν συγκρούσεις», δήλωσε ένα άτομο στο Reuters, ενώ αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πιο προηγμένες ισραηλινές θέσεις βρίσκονταν περίπου 2 χιλιόμετρα από το γραφείο του.

Ακροάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, το διεθνές δικαστήριο δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει ακροάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσει τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης υπόθεσης που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο ΔΔΔ τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβίασε τη σύμβαση για τη γενοκτονία κατά τη διάρκεια της επίθεσής του εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έχει χαρακτηρίσει αβάσιμη την υπόθεση γενοκτονίας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι κατέστρεψε με πύραυλο ένα ισραηλινό αεροπλανοφόρο στην ανατολική συνοικία αλ Σάλαμ, σκοτώνοντας ορισμένα μέλη του πληρώματος και τραυματίζοντας άλλα.

Ωστόσο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανεπιβεβαίωτη αναφορά.

Σε έναν απολογισμό οι IDF δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους εξουδετέρωσαν «αρκετούς πυρήνες ένοπλων τρομοκρατών» σε μάχες από κοντά στην πλευρά της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Στα ανατολικά της πόλης, είπε ότι κατέστρεψε επίσης πυρήνες μαχητών και ένα σημείο εκτόξευσης από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι εναντίον των στρατευμάτων των IDF.

Τουλάχιστον 500.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Μεταξύ 360.000 και 500.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα την περασμένη εβδομάδα μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν τις ανατολικές και κεντρικές γειτονιές πριν από τις επιθέσεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια νέα αιματηρή φάση του πολέμου.

Στο βόρειο τμήμα του εδάφους, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα εξαπέλυσαν σειρά επιχειρήσεων το Σαββατοκύριακο, υπήρξαν αναφορές για τις πιο έντονες μάχες εδώ και πολλές εβδομάδες, αναγκάζοντας άλλους 100.000 να εγκαταλείψουν το έδαφος μετά από οδηγίες του ισραηλινού στρατού.

Οι διεθνείς σύμμαχοι του Ισραήλ και οι ομάδες αρωγής έχουν επανειλημμένα προτρέψει κατά της χερσαίας εισβολής στη Ράφα, προειδοποιώντας για πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή.

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian