Η χώρα που ηγείται ο επιστήθιος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βίκτορ Όρμπαν, αναμένεται να ασκήσει βέτο στην προσπάθεια της ΕΕ να τιμωρήσει τον επικερδή τομέα φυσικού αερίου της Ρωσίας, με νέο πακέτο κυρώσεων.
Η Ουγγαρία εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τη νέα πρόταση κατά τη διάρκεια των αρχικών συνομιλιών μεταξύ των πρεσβευτών την περασμένη εβδομάδα, αρνούμενη να αντιταχθεί ευθέως στο μέτρο, αλλά κάνοντας εμφανή την επιφυλακτικότητά της.
«Μπλόκο» σε οποιεσδήποτε κυρώσεις που αυξάνουν το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη
Ο κορυφαίος απεσταλμένος της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπλοκάρει οποιεσδήποτε κυρώσεις που αυξάνουν το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη.
«Θα αναλύσουμε τη δέσμη μέτρων, αλλά δεν υποστηρίζουμε τίποτα που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά φυσικού αερίου [της] ΕΕ», δήλωσε ο Ούγγρος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης διπλωματών την Τετάρτη, σύμφωνα με το Politico.
Τι προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Οι κυρώσεις θα εμποδίσουν τις χώρες της ΕΕ να επανεξάγουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στερώντας ενδεχομένως από τη Μόσχα σημαντικά κέρδη.
Αλλά δεν θα σταματήσουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ ούτε θα πλήξουν άμεσα τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ουγγαρίας.
Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εξαγωγές και αντιτίθεται εδώ και καιρό σε περαιτέρω ενεργειακές κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη και από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε τις κυρώσεις για το LNG την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη της προσπάθεια να στοχεύσει με κυρώσεις τον κερδοφόρο τομέα φυσικού αερίου της Μόσχας.
Η ώθηση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της ΕΕ, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι προσπάθειές της να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από τα ορυκτά καύσιμα -που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία- υπολείπονται.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία αρνήθηκε να απεξαρτηθεί οικειοθελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Έχει μάλιστα συνάψει νέες συμφωνίες με τον κρατικό γίγαντα ορυκτών καυσίμων Gazprom της Μόσχας για την αύξηση των προμηθειών κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καλέσει τη Βουδαπέστη να τερματίσει την εξάρτησή της από το Κρεμλίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς άρχισε να κυκλοφορεί η τελευταία πρόταση κυρώσεων -το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε καιρό πολέμου-, η Ουγγαρία επανέλαβε την αντίθεσή της στη στόχευση του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.