Skip to main content

Τα «μελανά» σημεία στη συνάντηση Φιντάν με τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας – «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια ψευδαίσθηση»

REUTERS/Leah Millis

Εξακολουθεί να δημιουργεί διπλωματικές «εντάσεις» η καταδίκη της Τουρκίας κατά του Ισραήλ

Επιμένει η Τουρκία στην πάγια θέση ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα με αφορμή το αυστρο-τουρκικό επετειακό έτος 2024, κατά το οποίο γιορτάζεται η 100ή επέτειος της συνθήκης φιλίας και το 60ό έτος της συμφωνίας πρόσληψης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η δολοφονία αθώων Παλαιστινίων είναι τόσο λάθος όσο και η δολοφονία αθώων Εβραίων»

«Το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία σκοτώνοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους και εκτοπίζοντας περισσότερους», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Η δολοφονία αθώων Παλαιστινίων παιδιών στο κρεβάτι τους είναι τόσο λάθος όσο και η δολοφονία αθώων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται από το Ισραήλ, οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν για άλλη μια φορά λόγω της εισβολής στη Ράφα», πρόσθεσε.

«Δεν είναι τρομοκρατική ομάδα η Χαμάς»

Ο Φιντάν επανέλαβε επίσης τη θέση της Τουρκίας για τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ομάδα, όπως ισχυρίζονται ορισμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας, αλλά μάλλον για μια ομάδα που “υπερασπίζεται τα (παλαιστινιακά) εδάφη”. Χαρακτήρισε το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ρόλος της Τουρκίας στις παγκόσμιες συγκρούσεις

Η επίσκεψη του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία δίνει έμφαση στο ρόλο της ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά τις πολλές προσπάθειες διαμεσολάβησης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη. Η Τουρκία, η οποία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και ελέγχει τον Βόσπορο, μια σημαντική εμπορική οδό για τα ουκρανικά σιτηρά, προσφέρεται ως βασικός διαμεσολαβητής. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε ανεπιτυχείς συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

Στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, η Άγκυρα είναι λιγότερο ουδέτερος μεσολαβητής και υποστηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εντάσεις με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διακόψει όλους τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τάσσεται στο πλευρό της Χαμάς.

Η στάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς, αλλά αναδεικνύει επίσης την πολύπλοκη γεωπολιτική κατάσταση με την οποία παλεύει η χώρα.

Η ξεκάθαρη θέση της Αυστρίας σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ επανέλαβε επίσης τη θέση της Αυστρίας σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ εδώ και χρόνια – με λόγια και πράξεις. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια ψευδαίσθηση», δήλωσε ο Σάλλενμπεργκ και επανέλαβε την ανάγκη για μια ρεαλιστική αντίληψη γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που θα βασίζεται σε πραγματιστική συνεργασία.

Τόνισε ότι ο ρεαλιστικός διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός ακριβώς επειδή οι δύο χώρες δεν συμφωνούν σε πολλά θέματα.