Η αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας σηματοδοτεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «προετοιμάζεται για πολλά ακόμη χρόνια πολέμου», αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Ο Αντρέι Μπελούσοφ δεν έχει υπηρετήσει ούτε μια μέρα στον ρωσικό στρατό – αλλά η επιλογή του συγκεκριμένου οικονομολόγου ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας δείχνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να κερδίσει τον πόλεμο.
«Η προτεραιότητα του Πούτιν είναι ο πόλεμος και ο πόλεμος φθοράς κερδίζεται με τα οικονομικά», έγραψε η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, στο X.
Ο Πούτιν προέβη στον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό αργά την Κυριακή, διώχνοντας τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου από την κορυφή, ώστε να τεθεί επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας αντί του κορυφαίου γερακιού Νικολάι Πατρούσεφ.
Ρωσία: Απομακρύνει τον Σοϊγκού ο Πούτιν – Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας
Ο Σόιγκου, ένας μηχανικός που επίσης δεν είχε στρατιωτικό υπόβαθρο πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας το 2012, είχε μια προτίμηση στις φανταχτερές στολές με μετάλλια και επέβλεπε τη διαβόητα διεφθαρμένη διαδικασία προμηθειών της Ρωσίας.
Δυσάρεστος οικονομολόγος
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Μπελούσοφ ήταν ένας σπάνιος υποστηρικτής του κρατικού ελέγχου στην οικονομία σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τη μακροοικονομία, στις οποίες κυριαρχούσαν γενικά νεότεροι και προοδευτικοί φιλελεύθεροι.
Η απόφαση να διοριστεί ο Μπελούσοφ ως υπουργός Άμυνας, σημείωσε, συνδέεται με την ανάγκη «να καταστεί η οικονομία του μπλοκ ασφαλείας μέρος της οικονομίας της χώρας».
«Σήμερα στο πεδίο της μάχης, νικητής είναι αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία, πιο ανοιχτός στην πιο γρήγορη εφαρμογή», είπε.
Πρόσθεσε ότι στο 6,7% του ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία πλησιάζουν τα επίπεδα της σοβιετικής εποχής.
Υπό τον Μπελούσοφ, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.
Μετά από μια καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης για ένα χρόνο πριν διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν το 2013.
Από το 2020 είναι πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός – ψηλά στην πολιτική ιεραρχία.
Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης The Bell επικαλέστηκε αξιωματούχο το 2018 που δήλωσε ότι ο Μπελούσοφ, σε αντίθεση με τους άλλους οικονομικούς συμβούλους του Πούτιν, πίστευε ότι η Ρωσία ήταν «περικυκλωμένη από εχθρούς» και ότι υποστήριζε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ο Μπελούσοφ εμφανίζεται ως ευθύς και θρησκευόμενος συντηρητικός, μια εικόνα που ευθυγραμμίζεται με την ευσεβή δημόσια περσόνα του ίδιου του Πούτιν.
Αγνοούμενος υπουργός
Εν τω μεταξύ, οι απόψεις διίστανται σχετικά με την κλίμακα της πτώσης του Shoigu από την αξιοπρέπεια.
Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πατρούσεφ, στον οποίο δόθηκε νέα θέση ως βοηθός του Πούτιν, θεωρήθηκε ότι είχε πραγματική επιρροή. Αλλά με την ανάληψη της εξουσίας από έναν μειωμένο Σόιγκου, ορισμένοι προβλέπουν ότι το σώμα ασφαλείας θα επιστρέψει στο να είναι ένα σπίτι συνταξιοδότησης για τους πιστούς του Πούτιν.
Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα του Γερασίμοφ και το αν θα παραμείνει ως κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας, παρά το άθλιο ρεκόρ του στην ηγεσία του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Διαφήμιση
Μεταξύ των υποστηρικτών του Πούτιν, ο σκεπτικισμός για τον διορισμό κάποιου χωρίς στρατιωτική τεχνογνωσία γρήγορα πνίγηκε από τις διακηρύξεις πίστης στον πρόεδρο.
Αδιαφορία για την «αποκαθήλωση» Σοιγκού
Όσο για τον Σοιγκού, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στη θέση του, η αποχώρησή του αντιμετωπίστηκε με σχεδόν πλήρη αδιαφορία.
Όπως το έθεσε ένας φιλοκρεμλίνος μπλόγκερ: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να πω, αλλά κυρίως: Αποτυγχάνοντας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Σόιγκου απέτυχε στην πιο σημαντική δοκιμασία της ζωής του».
Η αντικατάσταση από τη Ρωσία ενός ανίκανου υπουργού Άμυνας με έναν λιγότερο κακό υπουργό δεν είναι πάντως καλά νέα για την Ουκρανία.
«Η αντικατάσταση του Σόιγκου με έναν (σχετικά έμπειρο και προφανώς ικανό) οικονομολόγο σηματοδοτεί αρκετά ξεκάθαρα ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι η νίκη στην Ουκρανία θα έρθει μέσω της υπεροχής της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της», δήλωσε ο Τζίμι Ράστον, αναλυτής ασφαλείας με έδρα το Κίεβο, στο Χ.
«Προετοιμάζεται για πολλά ακόμη χρόνια πολέμου».
Ο Όλεγκ Ιτσχόκι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες, όπως η τιμή του πετρελαίου που στηρίζει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, καθώς και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι πιο σημαντικοί για την πορεία του πολέμου από ό,τι μπορεί να κάνει ο Μπελούσοφ ως υπουργός.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρροή και στα δύο και η Ρωσία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτό, ενώ το ποιος θα διοικήσει τον στρατό, την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών στη Ρωσία έχει μικρότερη σημασία», είπε.