Skip to main content

Μεσανατολικό: Γιατί οι Ισραηλινοί αισθάνονται «παρεξηγημένος λαός» παρά τις καταγγελίες για γενοκτονία

REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Γιατί είναι «αόρατος» ο λαός της Γάζας

Κάθε βράδυ στις ειδήσεις, οι Ισραηλινοί μαθαίνουν τα τελευταία νέα για τον πόλεμο στη Γάζα – συνομιλίες για εκεχειρία και ομήρους, ισραηλινές στρατιωτικές απώλειες, ανάλυσεις για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, και αναφορές κστις επιθέσεις της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τη σύγκρουση.

Ένα πράγμα που αγνοείται σχεδόν πάντα: Ο λαός της Γάζας.

Το Ισραήλ παρακολουθεί έναν πόλεμο να εκτυλίσσεται, από μία μονόπλευρη οπτική, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου πλανήτη βλέπει μια διαφορετική απεικόνιση της κατάστασης, με πλάνα από τις καταστροφές που προκαλούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον πυκνοκατοικημένο θύλακα και μερικές φορές ανατριχιαστικές εικόνες Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις μάχες.

Αυτό εξηγεί και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ ενός Ισραήλ που αισθάνεται «απομονωμένο και παρεξηγημένο» και των ξένων που έχουν στρέψει την προσοχή τους από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου στις ζημιές που προκαλεί η εκστρατεία του Ισραήλ για την καταστροφή της Χαμάς.

Χάσμα που μπορεί να μεγαλώσει τις επόμενες εβδομάδες αν ο στρατός του Ισραήλ επεκτείνει την προσπάθειά του να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς στην Ράφα.

«Αόρατοι» οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στην ισραηλινή τηλεόραση, δεν προβάλλεται σχεδόν καθόλου υλικό με νεκρούς Παλαιστίνιους και μόνο μερικές σκηνές από την καταστροφή, σύμφωνα με στελέχη των μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφους, αναλυτές των μέσων ενημέρωσης και απλούς Ισραηλινούς. Πολλοί Ισραηλινοί, οι οποίοι  ενημερώνονται μόνο από εβραϊκά μέσα λένε επίσης ότι σπάνια βρίσκουν πλάνα από τη Γάζα στα smartphones τους, αν και γνωρίζουν ότι υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή και μεγάλος αριθμός νεκρών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισραηλινών δήλωσαν ότι είχαν δει ελάχιστες ή καθόλου εικόνες από τις ζημιές, σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας, ένα μη κομματικό ερευνητικό κέντρο. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο είπε ότι είχε δει αρκετές, είτε μέσω των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή τη στιγμή, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σύνθετη πραγματικότητα. Γνωρίζουν ότι οι τηλεθεατές τους δεν θέλουν πραγματικά να βλέπουν εικόνες του εχθρού τους να πεθαίνει, οπότε απλά δεν το δείχνουν», δήλωσε ο Shuki Tausig, εκδότης του Seventh Eye, μιας ισραηλινής έκδοσης που επικεντρώνεται στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Αόρατοι» και οι Άραβες

Παράλληλα η ισραηλινή τηλεόραση σπάνια δείχνει Άραβες στις οθόνες της — ούτε καν τους Άραβες Ισραηλινούς που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού. Τα τελευταία επτά χρόνια παρακολούθησης, το Seventh Eye διαπίστωσε ότι οι συνεντεύξεις ή ο χρόνος προβολής στην οθόνη με Άραβες Ισραηλινούς αυξήθηκαν από 2% σε 4%, πριν υποχωρήσουν τον περασμένο χρόνο, ειδικά από τις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωποι των κορυφαίων τηλεοπτικών καναλιών του Ισραήλ – του Καν 11 καθώς και των καναλιών 13 και 14 – αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή δεν ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημα της Wall Street Journal.

Το Κανάλι 12 παρείχε στη WSJ αρκετά παραδείγματα πρόσφατων δελτίων ειδήσεων που περιλάμβαναν σκηνές από βομβαρδισμένα κτίρια και ερείπια στη Γάζα και πολίτες που μιλούσαν για την κατάστασή τους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων. Δεν υπήρχαν εικόνες νεκρών πολιτών.

Πιο σημαντικοί οι όμηροι

Για όσο οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, πολλοί Ισραηλινοί «αρνούνται» να δουν βίντεο με απώλειες αμάχων – ούτε τους νοιάζονται είπε ο Tamar Hermann , ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας. Σε έρευνα του Μαρτίου διαπίστωσε ότι το 80% των Ισραηλινών είπε ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει ελάχιστα ή καθόλου υπόψη τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να πολεμά.

Εξάλλου, σε  δημοσκόπηση στις αρχές Μαΐου από το  Ινστιτούτο Δημοκρατίας  διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ισραηλινούς είπαν ότι η απελευθέρωση των ομήρων ήταν πιο σημαντική από την εισβολή στη Ράφα για την εξάλειψη της Χαμάς. 

«Φαίνεται ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει τι αντιμετωπίζουμε», είπε. «Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη με κάποιον που ο τρόπος ζωής του είναι να σε σκοτώσει» λέει ο Aryeh Vanderhoof, ένας Αμερικανοϊσραηλινός που ζει στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν ότι η Χαμάς διέπραξε ωμότητες

Πάντως και από την πλευρά των Παλαιστινίων, δεν είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση ως προς την ενημέρωση. Μια έρευνα του Μαρτίου διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 80% των Παλαιστινίων δεν πιστεύουν ότι η Χαμάς διέπραξε ωμότητες στις 7 Οκτωβρίου παρά την πληθώρα στοιχείων, δήλωσε ο Khalil Shikaki, διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Ο κορυφαίος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της περιοχής, το Al Jazeera, προσφέρει σχεδόν ασταμάτητα κάλυψη της εκστρατείας στη Γάζα, συχνά με ξεκάθαρες εικόνες καταστροφών και θανάτων αμάχων. Έχει δείξει πολύ λίγα πλάνα από τις αρχικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο και εμφανίζει τακτικά αναλυτές που αμφισβητούν τις ισραηλινές αναφορές για τις φρικαλεότητες. 

naftemporiki.gr