Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Η κίνησή της να αποκαλέσει τη χώρα με την ονομασία «Μακεδονία» – αντί «Βόρεια Μακεδονία», έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας «εντάσεις» και στο εσωτερικό της χώρας.
Σε μια προσπάθειά του το υπουργείο Εξωτερικών να εξομαλύνει τις εντάσεις εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μέσα στην οποία τα «βάζει» με την Σιλιάνοφσκα και επιβεβαιώνει πως η χώρα θα τηρήσει απερίφραστα τις Συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις υποχρεώσεις της όπως και τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών.
Βόρεια Μακεδονία: Καταδικάζουν Ε.Ε., Αθήνα και κόμματα την πρόκληση της νέας προέδρου
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».
Άμεση αντίδραση Κομισιόν: Ζητεί πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Θύελλα» αντιδράσεων και από τη Βουλγαρία
«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση τόσο με τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 όσο και με άλλες διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (RCM)», ανέφερε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.
«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένα και με σαφήνεια δηλώσει τη θέση της ότι οι συμβάσεις πρέπει να εφαρμοστούν», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι «η RSM είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, από την οποία απορρέουν οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες.
Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της RSM εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και από το διαπραγματευτικό πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2022, το οποίο, προς ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων της RSM, δεν θα αναθεωρηθεί».