Skip to main content

Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Δραματική ανθρωπιστική κρίση

REUTERS/Hatem Khaled

Αδιάκοποι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ρήγμα στις σχέσεις Μπάιντεν - Νετανιάχου

Καταρρέουν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Οι αντιπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο χωρίς συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, ενώ μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου.

«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς προς άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις – το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας τον όρο «κατοχή».

Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο έπειτα από «δύο ημέρες διαπραγματεύσεων», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται, με σκοπό να υπάρξει «σύγκλιση απόψεων» των αντιμαχόμενων πλευρών.

REUTERS/Hatem Khaled

Επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Μπερνς

Ο διευθυντής της CIA,  Γουίλιαμ Μπερνς, που συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες, κάνοντας παράλληλα επαφές στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, επιστρέφει σήμερα στις ΗΠΑ, γννωστοποίησε από την πλευρά του ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Η Χαμάς άναψε πράσινο φως στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές και προέβλεπε, σύμφωνα με στέλεχός της, τρεις φάσεις εκεχειρίας με διάρκεια 42 ωρών εκάστη, συμπεριλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και της ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή βρισκόταν «μακριά από τις απαιτήσεις» της, επαναλαμβάνοντας πως εναντιώνεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ίδια, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει «νικηθεί».

Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, και κυρίως τα αμερικανικά καμπανάκια, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την Τρίτη «στοχευμένες» επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα, όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, ενώ κατέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του σημείου διέλευσης των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο — κλείνοντας το πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ισραήλ: Αντιδράσεις για την απειλή Μπάιντεν να παραδώσει λιγότερα όπλα

Στον… βρόντο οι αμερικανικές προειδοποιήσεις

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε να αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων τύπων βομβών σε περίπτωση μείζονος επιχείρησης στη Ράφα, απευθύνοντας την πιο αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον -που είναι όμως ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ- από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε να αγνοεί την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί.

Χαρακτηριστική της τεταμένης σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ είναι και η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο X. O Ισραηλινός υπουργός έγραψε πως «η Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν», συνοδεύοντας το σχόλιο με μία καρδούλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κι επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τα γραφεία του οποίου στην Ιερουσαλήμ έγιναν στόχος νέας εμπρηστικής απόπειρας από πλευράς «ισραηλινών εξτρεμιστών», έχουν φύγει από τη Ράφα περίπου 80.000 άνθρωποι αφότου ο στρατός διέταξε, στις αρχές της εβδομάδας, τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το ανατολικό τμήμα της Ράφας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο χθες για 150.000.

Κάποιοι γύρισαν για τη Χαν Γιούνις, η οποία όμως έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πλέον πού να πάει.

Οι ήχοι, οι κρότοι «των αρμάτων μάχης», «του πυροβολικού» και «των αεροπορικών βομβαρδισμών» είναι «ακατάπαυστοι», ο κόσμος «φοβάται, ψάχνει ασφαλές μέρος», αφηγήθηκε εκτοπισμένος, ο Άμπντελ Ραχμάν.

Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Παρότι προχθές Τετάρτη άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που παρέμενε κλειστό επί τρεις ημέρες, η διανομή βοήθειας παραμένει εγχείρημα «εξαιρετικά δύσκολο», υπογράμμισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέα ντε Ντομένικο, ο επικεφαλής του παραρτήματος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Είναι τρελό», ο ισραηλινός στρατός «ανέπτυξε άρματα μάχης παντού, στρατιώτες στο πεδίο, βομβαρδίζει την ανατολική Ράφα και μάς λέει να πάμε να βρούμε καύσιμα και βασικά προϊόντα» σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ «γνωρίζει πως απλούστατα δεν μπορούμε να πάμε», επέμεινε.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», υπερθεμάτισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων, «οι θερμοκοιτίδες για τα πρόωρα νεογνά δεν θα τροφοδοτούνται πλέον, παιδιά και οικογένειες θα αφυδατωθούν ή θα πίνουν νερό που δεν είναι πόσιμο και οι υπόνομοι θα ξεχειλίσουν διασπείροντας ασθένειες».

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σήμερα στο πρόγραμμα ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία με σκοπό τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που φτάνει από την Κύπρο στην προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

REUTERS/Mohammed Salem

«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φτάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα, αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) υπολογίζει ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Ράφα από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε ακόμη

217η ημέρα