Σε κατ` αρχήν συμφωνία για τη χορήγηση στην Ουκρανία τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από τους τόκους των «παγωμένων» σε ευρωπαϊκές τράπεζες ρωσικών καταθέσεων, κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μέτρα για τα κέρδη από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας», έγραψε στο Χ η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
https://twitter.com/EU2024BE/status/1788202528607277533
Η Ε.Ε. έχει δεσμεύσει 210 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει περισσότερα από 210 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών καταθέσεων στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία και τα ποσά από τους τόκους που ανέρχονται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην Ουκρανία για τη χρηματοδότηση της «ανάκαμψης και της άμυνας», όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επίσημα από τα κράτη μέλη.
«Από αυτά τα κεφάλαια, το 90% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό», αναφέρουν οι πρεσβευτές των 27 στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο βρισκόταν στα σκαριά εδώ και πολλούς μήνες, αλλά τα κράτη μέλη περίμεναν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να παράσχουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Τα χρήματα αυτά βρίσκονται επί του παρόντος στο βελγικό γραφείο συμψηφισμού Euroclear και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία στη συνεδρίαση του Ecofin, την επόμενη Τρίτη, 14 Μαΐου.
Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. είχαν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τη φορολογία των τόκων με 25%,σύμφωνα με τους ισχύοντες βελγικούς φορολογικούς κανονισμούς. Η απόφαση των 27 πρεσβευτών ελήφθη μετά από έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. «Το Βέλγιο συμφώνησε να καταθέσει τα άμεσα φορολογικά έσοδα από τους τόκους σε ένα κοινό ταμείο για την Ουκρανία από το 2025», ανέφεραν διπλωμάτες της Ε.Ε.
Επιπλέον, έπειτα από παρότρυνση της Γερμανίας και της Γαλλίας, το Βέλγιο μείωσε το τέλος που χρεώνει η Euroclear για τη διαχείριση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες της Ε.Ε., τώρα είναι 0,3% αντί του 0,5%, που είχε προταθεί αρχικά.
Μια μικρή ομάδα κρατών μελών, ιδίως η Ουγγαρία, αρνούνται να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία, επομένως έπρεπε να συμπεριληφθούν στη συμφωνία ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε περίπου το 10% των τόκων να θεωρηθεί ως γενική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει επίσης ρόλο στη διαχείριση του Ταμείου αυτού, ενώ κάποια κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δικηγόρων, σε περίπτωση ρωσικής αγωγής.