Ως το ισχυρότερο μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ ερμηνεύεται το πάγωμα της αποστολής του οπλικού φορτίου.
Οι ΗΠΑ ορθώς θεωρούνται ως η μόνη χώρα που έχει πραγματική ισχύ έναντι του Ισραήλ. Και όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ επέλεξε να αγνοήσει πολλές από τις συμβουλές και παραινέσεις του στενότερου συμμάχου του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει ότι η υποστήριξή της στον πόλεμο κατά της Χαμάς είναι «απαρασάλευτη», αλλά κατ’ επανάληψη εκφράζει ανησυχίες για την αποτυχία του ισραηλινού στρατού να προστατεύσει τους αμάχους καθώς και για την έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας.
Επί επτά μήνες, οι ΗΠΑ αυξάνουν σταδιακά την πίεση στο Ισραήλ. Το έχουν συμβουλεύσει ιδιωτικώς. Αλλά και προειδοποιήσει δημοσίως. Σταμάτησαν να ασκούν βέτο σε καταδικαστικά ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη. Επέβαλαν κυρώσεις στους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, υπήρξε και εκείνη η σκληρή τηλεφωνική επικοινωνία προ ενός μηνός, μεταξύ του Μπάιντεν και του Νετανιάχου, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος ευθέως προειδοποίησε ότι θα μείωνε την υποστήριξη των ΗΠΑ εάν το Ισραήλ δεν επέτρεπε σε στόλους ανθρωπιστικής βοηθείας να περάσουν τα σύνορα στη Γάζα.
Κι όμως, μεγάλο μέρος των παραινέσεων και των προειδοποιήσεων έχει πέσει στο κενό.
Ήταν λοιπόν η ώρα για τις ΗΠΑ να «κουνήσουν» το πιο απειλητικό ραβδί.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή οπλισμού και πυρομαχικών του Ισραήλ.
Βάσει ομοσπονδιακού νόμου, χορηγούν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, με σκοπό να παράσχει στη χώρα πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων της.
Μόλις τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίδει επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν πάγωσε για πρώτη φορά μια αποστολή πυρομαχικών προς το Ισραήλ. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η παράδοση χιλιάδων βομβών λιβρών και άλλων πυρομαχικών έχει σταματήσει.
Γιατί, λοιπόν, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τελικά να ασκήσουν τον μεγαλύτερο ίσως μοχλό πίεσης και επιρροής τους στο Ισραήλ;
Προειδοποιητική βολή
- Μια πρώτη απάντηση είναι η προτεινόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές απώλειες αμάχων και σε ανθρωπιστική καταστροφή. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι συγεκριμένες βόμβες είναι του είδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα με καταστροφικές συνέπειες σε πυκνό αστικό περιβάλλον. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα και αυτός είναι ένας (ακόμη) τρόπος ενίσχυσης του μηνύματός τους. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι η κίνηση ισοδυναμεί με «προειδοποιητική βολή» για να καταδείξει στο Ισραήλ τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ.
Η δεύτερη απάντηση είναι η επιθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διατηρήσει την πίεση στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να εγκρίνει τελικά μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με την Ουάσιγκτον να θέλει να αυξήσει το κόστος που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε ενδεχόμενη αποτυχία να έλθει σε συμβιβασμό.
Οι εκλογές
Ένας τρίτος λόγος είναι βεβαίως το εσωτερικό πολιτικό πεδίο των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται τεράστια πίεση από κύκλους και φίλους των Δημοκρατικών να μετριάσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ.
Έτος εκλογών γαρ στις ΗΠΑ, και πολλοί οι δημοσκόποι υποδηλώνουν ότι ήδη μερίδα των Δημοκρατικών –και ειδικά οι νεότεροι – μπορεί να είναι απρόθυμοι να σταθούν ξανά στοπ πλευρό του Μπάιντεν λόγω του ρόλου των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα. Και μια χαμηλή συμμετοχή μπορεί να κοστίζει πολλά στη μάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του το Ισραήλ μπορεί αφενός να θεωρήσει ως ουσιαστικά να θεωρήσει ως μπλόφα την κίνηση της Ουάσιγκτον να θεωρήσει ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα και να αγνοήσει ξανά το σινιάλο
Αυτό θα ήταν βεβαίως μια ισχυρή ένδειξη φθίνουσας επιρροής των ΗΠΑ στον κόσμο.
Η στιγμή της κρίσης
Ωστόσο το Ισραήλ μπορεί να μην θελήσει να διακινδυνεύσει μια ιστορική ρήξη με τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, στον οποίο βασίστηκε απόλυτα για την αεράμυνα έναντι της μαζικής ιρανικής επίθεσης πριν από λίγες εβδομάδες.
Η στιγμή της κρίσης θα έλθει όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθεί να αποφασίσει εάν οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για να παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύντομα μάλιστα αναμένεται σχετικό πόρισμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος σύμμαχος του Ισραήλ. Και αν η Ουάσιγκτον καθυστερήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, τότε θα αυξηθεί η πίεση και σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέτοιοι περιορισμοί μοιάζουν περισσότερο συμβολικοί παρά πραγματικοί. Αλλά θα συνέβαλαν στη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ.