Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν σήμερα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τη χρήση των έκτακτων εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, με σκοπό να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Η καθυστερημένη παραχώρηση του Βελγίου άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία σχετικά με τη χρήση των κερδών για την αγορά πυρομαχικών για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.
Όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίοιυ της ΕΕ στο «Χ», «οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μέτρα που αφορούν τα έκτακτα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την επίτευξη της καταρχήν συμφωνίας. Μέσω του «Χ», η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε:
I welcome today’s political agreement on our proposal to use the proceeds from immobilised Russian assets for Ukraine.
There could be no stronger symbol and no greater use for that money than to make Ukraine and all of Europe a safer place to live. https://t.co/zGQMVAKAMt
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 8, 2024
«Χαιρετίζω τη σημερινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις».
Τα κέρδη που προκύπτουν από την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ανέρχονται σε 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το 90% των κερδών θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων, ενώ το υπόλοιπο 10% θα διατεθεί για μη στρατιωτική βοήθεια.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι ξεχωριστή από μια ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία στο σύνολό τους για να στηρίξουν την Ουκρανία, μια κίνηση που απορρίπτεται από τις μεγαλύτερες κυβερνήσεις της ΕΕ λόγω φόβων για νομικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ