Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για διάλογο, εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης που έχει φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα μιας σοβαρότερης σύγκρουσης, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Peter Kuznick, σχολιάζοντας την ομιλία του Ρώσου ηγέτη κατά την ορκωμοσία του.
«Το ΝΑΤΟ διεξάγει μαζικά πολεμικά παιχνίδια»
Κατά τη γνώμη του, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρότατης σύγκρουσης, ενώ «το ΝΑΤΟ διεξάγει μαζικά πολεμικά παιχνίδια».
«Ο Μακρόν συνεχίζει να απειλεί ότι θα στείλει γαλλικές πολεμικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η Βρετανία δίνει το πράσινο φως για να επιτεθεί βαθύτερα στη Ρωσία. ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς και F-16 αναπτύσσονται στην Ουκρανία. Και η Ρωσία ανακοινώνει σχέδια για τη διεξαγωγή ασκήσεων τακτικών πυρηνικών όπλων ως απάντηση. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα», δήλωσε.
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η Δύση χρειάζεται διάλογο με τη Ρωσία για να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση στην Ουκρανία και να ανανεώσει τις συνομιλίες στρατηγικής σταθερότητας.
«Σε αυτή την κατάσταση, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποδεχθούν την προσφορά του Πούτιν τόσο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης για την Ουκρανία όσο και την ανανέωση των συνομιλιών στρατηγικής σταθερότητας. Περισσότερη σπαζοκεφαλιά από οποιαδήποτε πλευρά απλώς ενισχύει την αρρώστια που έχει κατέβει στον πλανήτη μας”, συνέχισε ο εμπειρογνώμονας.
«Ο χρόνος να μιλήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος έχει παρέλθει προ πολλού, όπως και ο χρόνος να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς ο κόσμος φαίνεται μέσα από τα μάτια των αντιπάλων μας, μια ικανότητα που κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει εκδηλώσει από το τελευταίο έτος της προεδρίας Κένεντι», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν ορκίστηκε πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά. Η τελετή με την οποία ξεκίνησε η νέα του προεδρική θητεία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος περιέγραψε τις κορυφαίες προτεραιότητες της χώρας, όπως η ευημερία του λαού, ο σεβασμός των μακροχρόνιων παραδόσεων της χώρας και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά «αυτός δεν πρέπει να διεξάγεται από θέση ισχύος, αλλά πρέπει να είναι απαλλαγμένος από αλαζονεία, έπαρση και αίσθηση εξαιρετισμού», «τα μέρη του διαλόγου πρέπει να είναι ισότιμα και να σέβονται ο ένας τα συμφέροντα του άλλου».