Φανατικοί καπνιστές όλοι τους, θα τρόμαζαν ακούγοντας ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ σχεδιάζει να επιβάλει την αυστηρότερη απαγόρευση για το κάπνισμα στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την απαγόρευση της αγοράς τσιγάρων στους κάτω των 15 ετών.
Ο νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της Βρετανίας, μολονότι δεκάδες βουλευτές των Συντηρητικών τον καταψήφισαν.
Συνολικά 383 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 67 κατά, μεταξύ των οποίων και 57 Τόρις.
Δύο πρώην πρωθυπουργοί των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας-φανατικοί καπνιστές επίσης-έχουν εναντιωθεί. «Αν το κόμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ θέλει να απαγορεύσει τα πούρα, τότε αυτό είναι απλά τρελό», δήλωσε Μπόρις Τζόνσον.Ο «Πατέρας της Νίκης», Ουίνστον Τσόρτσιλ κάπνιζε οκτώ έως δέκα πούρα την ημέρα.
Ο Τζορτζ Οργουελ βασάνιζε τους άρρωστους πνεύμονές του με τον εθισμό του στη νικοτίνη και ο Πήτερ Ο` Τουλ είπε κάποτε ότι η ιδέα του για τον παράδεισο ήταν να περπατά από το ένα γεμάτο με καπνό δωμάτιο, στο άλλο.
Ο Σούνακ όμως επιμένει. Κάποια νομικά εμπόδια πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν τον Ιούνιο, αλλά η σταδιακή έναρξη ισχύος της απαγόρευσης θεωρείται ήδη βέβαιη.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας χαιρέτησαν βέβαια, τα σχέδια της κυβέρνησης, κάτι που ήταν αναμενόμενο, όπως και οι διαμαρτυρίες στο αντίπαλο στρατόπεδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η κίνηση του Σούνακ να αποτελέσει το τελευταίο πλήγμα εναντίον του ,στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου.
Η νέα πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου «swap to stop» που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στοχεύει στον απογαλακτισμό ενός εκατομμυρίου καπνιστών από τον καπνό και το άτμισμα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να προσφέρει σε εγκύους κουπόνια έως 400 λίρες (456 ευρώ) ως οικονομικό κίνητρο για να σταματήσουν το κάπνισμα. Ολα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να καταστεί η χώρα «χωρίς καπνό» έως το 2030 ή να μειωθούν τα ποσοστά καπνίσματος σε περίπου 5 %.
Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησαν επίσης μια «ομάδα καταστολής του παράνομου ατμίσματος» σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις παράνομες πωλήσεις ατμίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών. Στην Ιρλανδία, η νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.
Το γεμάτο καπνό Παλάτι του Μπάκιγχαμ
Στη Βρετανία,το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, ήταν η χρυσή εποχή του τσιγάρου. Ήταν εύχρηστο ακόμη και στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και βρετανικές εταιρείες όπως η Imperial’s Players και η Woodbine επωφελήθηκαν από αυτό.
Ο πόλεμος άλλαξε μάλιστα τις συνήθειες καπνίσματος της Αγγλίας. Μέχρι τη δεκαετία του 1920 το μισό του καπνού καταναλωνόταν με τη μορφή τσιγάρων. Στη δεκαετία του `50, ο μισός πληθυσμός του ανεπτυγμένου κόσμου κάπνιζε, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των ανδρών καπνιστών ήταν 80%.
Οι διάδρομοι του παλατιού του Μπάκιγχαμ ήταν επίσης γεμάτοι καπνό εδώ και αιώνες. Η βρετανική μοναρχία μπορεί να ανατρέξει σε μια σειρά προγόνων που κολλούσαν πεισματικά στον εθισμό τους: Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο μελλοντικός βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’ της Αγγλίας, κάπνιζε 12 πούρα και 20 τσιγάρα την ημέρα.
Όταν ο Εδουάρδος έγινε βασιλιάς σε ηλικία 59 ετών μετά τον θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Βικτώριας, λέγεται ότι είπε: «Κύριοι, τώρα επιτρέπεται να καπνίζετε».
Έπασχε από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα και πέθανε το 1910, μετά από πολλά καρδιακά επεισόδια σε ηλικία 69 ετών.
Ο καπνιστής βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πέθανε το 1936 μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και πέθανε από αρτηριακή θρόμβωση το 1952 σε ηλικία 56 ετών.
Η αδερφή της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μάργκαρετ, η οποία ήταν επίσης μανιώδης καπνίστρια, υπέφερε από διάφορες πνευμονικές ασθένειες σε όλη της τη ζωή, αλλά συνέχισε να καπνίζει απτόητη. Μόνο μετά το πρώτο εγκεφαλικό που έπαθε, αναγκάστηκε να περιοριστεί στα …30 τσιγάρα την ημέρα
Γοητεία και δύναμη
Το κάπνισμα έχει συνδεθεί από καιρό με τη γοητεία και μερικές φορές τη δύναμη. Τον 20ο αιώνα, το τσιγάρο ήταν κατά κύριο λόγο ένα προϊόν πολυτελείας που είχε να κάνει με την ελευθερία και το σεξ – ειδικά επειδή οι ταινίες και οι διαφημίσεις το πουλούσαν έτσι.
Για τη Μάρλεν Ντήντριχ έγινε σύμβολο της γυναικείας ανωτερότητας, για τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ήταν ένα δεύτερο… περίστροφο. Και ο πιο Βρετανός από όλους τους έξυπνους «δολοφόνους» για λογαριασμό της Αυτής Μεγαλειότητας, ο Τζέιμς Μποντ, συνδέθηκε τόσο στενά με το κάπνισμα όσο και ο δημιουργός του Ίαν Φλέμινγκ.
Στον κόσμο της τέχνης, το κάπνισμα είναι έμβλημα παροδικότητας. Πρόκειται για την αναγνώριση της ευθραυστότητας του σώματός του και της φρίκης του εθισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, δύσκολα θα κατατάσσονταν στο στρατόπεδο κατά του καπνίσματος.
Όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, «το τσιγάρο είναι το τέλειο αρχέτυπο της τέλειας απόλαυσης».
Μανιώδης καπνιστής, που σπάνια έβγαζε το τσιγάρο από το στόμα, ακόμη και όταν έτρωγε, ο Οσκαρ Ουάιλντ υποστήριζε ότι «είναι νόστιμο και μας αφήνει ανικανοποίητους. Τι άλλο θέλεις;» Είχε αναγνωρίσει στην καταδικαστέα απόλαυση του τσιγάρου, την επιθυμία που χάνεται στον καπνό.