Skip to main content

Η Ρωσία κουνάει το «δάχτυλο» στο ΝΑΤΟ

Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via REUTERS

«Το καθεστώς του Κιέβου είναι πολύ απρόβλεπτο», δήλωσε ο Πεσκόφ

Η Ρωσία κουνάει το «δάχτυλο» για ακόμα μια φορά στο ΝΑΤΟ, καθότι όπως δήλωσε σήμερα τυχόν αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και πως η Μόσχα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μια ουκρανική διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που καλεί για μια τέτοια επέμβαση.

Να σας στείλουν στρατεύματα ΗΠΑ και Βρετανία

Η διαδικτυακή αναφορά, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, λέει πως η Ουκρανία θα πρέπει να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες να στείλουν στρατεύματα για τη βοηθήσουν να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Το καθεστώς του Κιέβου είναι πολύ απρόβλεπτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Έχουμε πει κατ΄επανάληψη πως η απευθείας επέμβαση στο πεδίο σε αυτή τη σύγκρουση από τον στρατό χωρώ μελών του ΝΑΤΟ, φέρει πιθανώς τεράστιο κίνδυνο, άρα θεωρούμε πως είναι μια εξαιρετικά απαιτητική πρόκληση, τίποτα λιγότερο, και, βέβαια, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Δεν είναι σαφές αν η αναφορά θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών (ή ψήφων) –25.000– ώστε να απαιτήσει από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απαντήσει είτε εγκρίνοντάς είτε απορρίπτοντάς το. Μέχρι σήμερα το πρωί είχε προσελκύσει 1.594 ψήφους.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο παρέχοντάς της με αυξανόμενο ρυθμό ισχυρά όπλα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυραύλων μακρού βεληνεκούς, όμως δεν έχει επέμβει απευθείας με στρατεύματα — κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει πως το θέμα της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα εγερθεί “με νόμιμο τρόπο” αν η Ρωσία διασπάσει τις ουκρανικές γραμμές και το Κίεβο το ζητήσει.

Ζαχάροβα: Νόμιμοι στόχοι τα γαλλικά στρατεύματα εάν σταλούν στην Ουκρανία

Ουδέν σχόλιο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως δεν έχει κάποιο σχόλιο σχετικά με ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι συνέλαβε Ρώσους πράκτορες που συνωμοτούσαν για τη δολοφονία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε όμως πως δεν είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ακριβή πληροφορία.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε χθες, Τρίτη, πως συνέλαβε δύο πράκτορες που εργάζονταν για τη Ρωσία οι οποίοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι και άλλους ανώτατους αξιωματούχους “ως δώρο” για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ορκίστηκε χθες για μια νέα θητεία.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο για τον ισχυρισμό αυτό αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι πιθανό να πρόκειται για ακριβή πληροφορία.

Η Ρωσία «δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνα» για τον θάνατο του δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Αρμάν Σολντέν, που σκοτώθηκε στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023 κοντά στην πόλη Μπαχμούτ η οποία τελούσε τότε υπό πολιορκία, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνα. Πρέπει πιθανόν να απευθυνθείτε μάλλον στην ουκρανική πλευρά», είπε ο Ντ. Πεσκόφ, που ρωτήθηκε σχετικά, την παραμονή της πρώτης επετείου του θανάτου του συντονιστή της υπηρεσίας βίντεο του AFP στην Ουκρανία, ο οποίος πέθανε στα 32 του στη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο μέτωπο με Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως προσδίδει μεγάλη αξία στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια αναφορά σύμφωνα με την οποία η Ρωσία μεταφέρει διά θαλάσσης διυλισμένο πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα σε επίπεδα που φαίνεται να παραβιάζουν το όριο που έχει τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Προσδίδουμε μεγάλη αξία στις διμερείς σχέσεις μας με τη Βόρεια Κορέα και σκοπεύουμε να τις αναπτύξουμε περαιτέρω σε όλους τους δυνατούς τομείς», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βόρεια Κορέα, είπε, ήταν «ο καλός και πολλά υποσχόμενος εταίρος μας».

Το Reuters μετέδωσε χθες, Τρίτη, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο των ΗΠΑ, πως ρωσικές μεταφορές διυλισμένου πετρελαίου έχουν ωθήσει ήδη τις βορειοκορεατικές εισαγωγές «πάνω από το ετήσιο όριο των 500.000 βαρελιών που έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ