Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να συμφωνήσουν για το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι τον Ιούλιο.
Το πακέτο, όπως ανέφερε το EUobserver, δεν θα περιορίσει την ελευθερία μετακίνησης των Ρώσων διπλωματών στην ΕΕ ούτε θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, πυρηνικών καυσίμων ή αλουμινίου.
Το πακέτο θα στοχεύσει 52 ακόμη εταιρείες από τη Ρωσία και άλλες χώρες που θεωρούνται ύποπτες για την αποστολή απαγορευμένων αγαθών στη Μόσχα, ανέφερε το δημοσίευμα. Τα απαγορευμένα αγαθά περιλαμβάνουν ιδίως εξαρτήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Επιπλέον, η νέα δέσμη κυρώσεων προτείνει την απαγόρευση της ρωσικής χρηματοδότησης σε όλη την ΕΕ των 27 για «ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα», «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και «παρόχους υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης».
Το πακέτο θα απαγορεύει επίσης στα λιμάνια της ΕΕ να διαχειρίζονται ρωσικά φορτία υγρού αερίου προς κράτη εκτός ΕΕ, θα απαγορεύει την αναχώρηση πλοίων από λιμάνια της ΕΕ που βοηθούν την παράκαμψη των ρωσικών κυρώσεων, καθώς και θα αυστηροποιεί τους υφιστάμενους περιορισμούς της ΕΕ στη ρωσική αεροπορία και στις εισαγωγές ρωσικού ηλίου και διαφόρων ορυκτών.
Η ΕΕ δυσκολεύεται να διαπραγματευτεί το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να διαπραγματευτεί το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα δεν θα περιέχει νέους περιορισμούς, αλλά μόνο προσπάθειες αντιμετώπισης των ρωσικών μέτρων για την υπέρβαση του αποκλεισμού των κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να επεξεργάζεται το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας αμέσως μετά την έγκριση του 13ου πακέτου, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Φεβρουαρίου.
Οι περιορισμοί επηρέασαν 106 φυσικά και 88 νομικά πρόσωπα από τη Ρωσία και μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Ινδία, το Καζακστάν, η Κίνα, η Σερβία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.