«Τι περιμένει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi.
Πιο αναλυτικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Στον 21ο αιώνα, τι περιμένει η διεθνής κοινότητα, ενώ στη Γάζα σημειώνονται θάνατοι από ασιτία, αποκαλύπτονται ομαδικοί τάφοι στα μέρη όπου έχει αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός, στοχοποιούνται άμαχοι χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στις γυναίκες, τα παιδιά, τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους;».
«Τα καταναγκαστικά μέτρα πρέπει τώρα να μπουν στην ημερήσια διάταξη»
Ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «Είναι προφανές ότι τα καταναγκαστικά μέτρα πρέπει τώρα να μπουν στην ημερήσια διάταξη. Ούτε οι Παλαιστίνιοι, ούτε η Τουρκία, ούτε άλλες χώρες που επιδιώκουν τη δικαιοσύνη και το δίκαιο, ούτε η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας θα δεχτούν τις προσπάθειες του Ισραήλ να υποτάξει τον παλαιστινιακό λαό και να τον εκδιώξει από τα εδάφη του».
«Είτε θα είμαστε στο πλευρό του νόμου και της ανθρωπιάς είτε θα πληρώσουμε όλοι μαζί το τίμημα»
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιλογή. Είτε θα είμαστε στο πλευρό του νόμου και της ανθρωπιάς είτε θα πληρώσουμε όλοι μαζί το τίμημα των προβλημάτων που προκαλεί η καταπίεση. Θα ήθελα να τονίσω αυτό το σημείο για άλλη μια φορά ως προειδοποίηση ειδικά προς εκείνες τις χώρες που εγγυώνται για τα εγκλήματα του Ισραήλ αλλά θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το διεθνές σύστημα και την ασφάλεια», πρόσθεσε.
«Το αίμα που ρέει στη Γάζα δεν είναι μόνο το αίμα των Παλαιστινίων»
«Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται στη Γάζα.Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα κρίνονται και καταδικάζονται κατά συνείδηση. Αναμφίβολα, οι επιθέσεις αυτές πρέπει να κριθούν και σε νομικό επίπεδο. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Αμέσως μετά την αίτηση της Νότιας Αφρικής, σημειώσαμε στη δήλωσή μας στις 3 Ιανουαρίου 2024 ότι χαιρετίζουμε την αίτηση αυτή».
«Υπήρξε επίσης μια οδηγία που δόθηκε από τον Πρόεδρό μας Ταγίπ Ερντογάν για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα μετά την αίτηση της Νότιας Αφρικής και πώς θα πρέπει να είναι η παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτή την κατάσταση».
Συνέχισε λέγοντας ότι «Από την πρώτη μέρα, συνεχίσαμε μια αμφίδρομη εργασία για το θέμα αυτό. Πρώτον, συναντηθήκαμε με τους δικηγόρους μας και ξεκινήσαμε μια πολύ λεπτομερή διαδικασία έρευνας σχετικά με το πώς και για ποιους λόγους θα ήταν νομικά δυνατό να παρέμβει η Τουρκία στην υπόθεση αυτή προς υποστήριξη της Νότιας Αφρικής. Δεύτερον, ανταλλάξαμε πολύ σοβαρές απόψεις όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, ιδίως για εκείνους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες, να παρέμβουν στην υπόθεση αυτή, τις προϋποθέσεις και τις σκέψεις παρέμβασης.
Την τελευταία περίοδο, στο νομικό μέτωπο, οι δικηγόροι του υπουργείου μας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι καθηγητές μας στα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν πολύ εντατικά. Παράλληλα με αυτό, έχουμε φέρει το έργο μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα με αυτό, στη δεύτερη λωρίδα, όπως έκανα στο Ριάντ την προηγούμενη φορά, το είδαμε αυτό στις συναντήσεις μας με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και άλλες χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος. Ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να πάρουν θέση για το θέμα αυτό».
«Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στην υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «Μέχρι στιγμής, όπως γνωρίζετε, μόνο δύο χώρες, η Νικαράγουα και η Κολομβία, έχουν λάβει συγκεκριμένη θέση στο θέμα αυτό και έχουν υποβάλει αίτηση. Παρουσιάσαμε το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που κάναμε σήμερα στον κ. Πρόεδρο και θα ήθελα να το ανακοινώσω εδώ για πρώτη φορά λόγω της πολιτικής απόφασης που ελήφθη. Ως Τουρκία, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στην υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Με αυτό το βήμα, ελπίζουμε ότι η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».
Κλείνοντας κατέληξε λέγοντας πως «Όπως έχω ήδη δηλώσει, εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την αίτηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τώρα και στο εξής, μετά τη λήψη αυτής της πολιτικής απόφασης από τον Πρόεδρό μας, θα ολοκληρώσουμε τη νομική μας εργασία αφού ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις φιλικές και συμμαχικές χώρες για το τι περισσότερο μπορεί να γίνει σε αυτό το θέμα, ποιες χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερες αιτήσεις. Όταν ολοκληρωθεί το νομικό κείμενο των εργασιών μας, θα υποβάλουμε την επίσημη αίτησή μας στο Διεθνές Δικαστήριο για να κάνουμε πράξη αυτή την πολιτική απόφαση. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού σε κάθε περίπτωση».