Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στην Κίνα, με αποστολή αφενός να αυξήσει την πίεση επί του Πεκίνου αναφορικά με διάφορα ζητήματα, όπως η υποστήριξή του προς τη Ρωσία, αφετέρου να επιδιώξει μεγαλύτερη σταθερότητα.
Ανησυχίες για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει μεθαύριο, Παρασκευή, συνομιλίες με τους Κινέζους ηγέτες στο Πεκίνο, στη διάρκεια των οποίων θα ζητήσει αυτοσυγκράτηση την ώρα που στην Ταϊβάν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα ένας νέος πρόεδρος. Αναμένεται επίσης να εκθέσει τις αμερικανικές ανησυχίες για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κρίνει ότι παραβιάζουν τον ανταγωνισμό, ζήτημα ουσιώδες για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη φετινή εκλογική χρονιά.
Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται επίσης στην Κίνα για να κατευνάσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αυτές έχουν σαφώς χαλαρώσει μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν τον Ιούνιο.
Συνάντηση Μπάιντεν – Σι τον Νοέμβριο
Μετά το ταξίδι αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινιπίνγκ τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μια επανάληψη των επαφών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις τους και σε μια συνεργασία στη μάχη κατά της παραγωγής φεντανύλης, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους μεταξύ των τοξικομανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπλίνκεν θα αρχίσει σήμερα την επίσκεψή του από τη Σανγκάη, όπου θα συναντηθεί με φοιτητές και επικεφαλής επιχειρήσεων. Ο σταθμός αυτός, που πρόκειται να αναδείξει τους θερμούς δεσμούς ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κινέζους, είναι ο πρώτος στη Σανγκάη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών μετά την Χίλαρι Κλίντον το 2010.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε επίσης επισκεφθεί στις αρχές του μήνα τη βιομηχανική πόλη Γκουανγκτζόου (Καντόνα) πριν μεταβεί στο Πεκίνο.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε εν όψει της συνάντησης πως οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα «στάδιο διαφορετικό από αυτό στο οποίο βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο, όταν οι διμερείς σχέσεις βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο». «Πιστεύουμε επίσης, και το έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα, πως μια υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.
Η Γιουν Σουν, ερευνήτρια στο Stimson Center της Ουάσιγκτον, παρατηρεί πως οι Κινέζοι ηγέτες βρίσκονται σε αναμονή πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Οι Κινέζοι καταλαβαίνουν ότι είναι λίγο μόνο πιθανό η κυβέρνηση Μπάιντεν να φέρει καλά νέα στο εμπορικό επίπεδο, επειδή αυτό δεν ανταποκρίνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα», δήλωσε. Για τους Κινέζους ηγέτες, κατά τη φετινή χρονιά «η προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα των σχέσεων». «Όσο δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση, δεν πιστεύω πως βλέπουν κάποια καλύτερη στρατηγική», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP