Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα με drones στην Οδησσό – 7 τραυματίες

REUTERS/Oleksandr Ratushniak (φωτ. αρχείου)

Εκρήξεις στο Κίεβο - Με τον Μπάιντεν μίλησε ο Ζελένσκι για την αμερικανική βοήθεια

Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με UAV με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 άτομα στην Οδησσό, ενώ έβαλαν επίσης στο στόχαστρο το Κίεβο, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού νωρίς σήμερα.

Πολυκατοικίες στην Οδησσό υπέστησαν ζημιές κι άρπαξαν φωτιά, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ μέσω Telegram.

Τουλάχιστον 14 διαμερίσματα υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας κατέστρεψαν όλα τα ρωσικά UAVs που εξαπολύθηκαν προς την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός περιφερειάρχης Κιέβου Σερχίι Πόπκο, προσθέτοντας πως δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε ζημιές.

Άλλα τέσσερα ρωσικά drones καταστράφηκαν στη νότια περιφέρεια Μικολάιφ, σύμφωνα με το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πλήρης έκταση της επίθεσης είναι ακόμη ασαφής.

Συνομιλία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν και δήλωσε πως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών «άρχισαν να εργάζονται» για τη σύναψη διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας».

«Οι ομάδες μας —η Ουκρανία και οι ΗΠΑ— έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του, λέγοντας επίσης πως Κίεβο και Ουάσιγκτον προχώρησαν ως προς το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων μακρού βεληνεκούς ATACMS.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει υπογράψει τους τελευταίους μήνες διμερείς «συμφωνίες ασφαλείας» με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Φινλανδία.

Πρόκειται ουσιαστικά για δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές πως να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, μετά από μήνες, το Σάββατο τη χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, αξίας 61 δισεκ. δολαρίων, στο Κίεβο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ότι η βοήθεια θα σταλεί «γρήγορα», μόλις αυτή εγκριθεί οριστικά το πακέτο αυτό για να καλυφθούν οι «επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας». Ο κ. Ζελένσκι είπε πως του εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters