«Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση στο Ιράν», ήταν η μοναδική απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε πολλαπλές ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ή είχαν λάβει -εκ των προτέρων- κάποια προειδοποίηση.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στο Κάπρι όπου πραγματοποιείται σύνοδος των G7, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το μοναδικό πράγμα που επανέλαβε ήταν ότι «οι ΗΠΑ “δεν συμμετείχαν” σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκλιμάκωση».
«Εμπλεκόμαστε σε τακτική, σχεδόν καθημερινή βάση»
Στην συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα χαρακτήριζε την τρέχουσα κατάσταση των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «εμπλεκόμαστε σε τακτική, σχεδόν καθημερινή βάση».
«Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και, εφόσον είναι απαραίτητο, να συμμετέχουμε στην υπεράσπισή του, όπως είδατε μόλις πριν από λίγες ημέρες».
Η G7 καταδικάζει την “άνευ προηγουμένου” επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Επιπλέον τόνισε ότι η G7 καταδίκασε την πρωτοφανή ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ήταν πρωτοφανής τόσο σε έκταση όσο και σε κλίμακα.
Η G7 θα υιοθετήσει περισσότερες κυρώσεις τις επόμενες ημέρες
«Η G7 είναι επίσης δεσμευμένη να θέσει το Ιράν προ των ευθυνών του, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες περισσότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην αποκλιμάκωση της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».
Για την επιχείρηση στη Ράφα
Ερωτηθείς για την Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, απάντησε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θα έχει τρομερές συνέπειες για τον πληθυσμό».
Μία ημέρα νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις για τη Ράφα.
Νωρίτερα, είχε αναφερθεί ότι ο Λευκός Οίκος φέρεται να είχε εγκρίνει την επιχείρηση εάν το Ισραήλ αρνιόταν να επιτεθεί στο Ιράν.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η Χαμάς είναι το “μόνο πράγμα” που στέκεται ανάμεσα στους κατοίκους της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός. Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παρέμειναν έντονα επικεντρωμένοι στη Γάζα, ακόμη και όταν ασχολήθηκαν με την κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ».
Επίσης, ζήτησε την ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων του Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως περισσότερη βοήθεια, περισσότερα περάσματα και καλύτερη διανομή της βοήθειας.
«Είδαμε σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να δούμε βιώσιμα αποτελέσματα και ότι υπάρχει διανομή σε όλη τη Γάζα», υπογράμμισε.
«Επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερους στρατιωτικούς πόρους»
Ο Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά και τις τελευταίες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για επιπλέον πυρομαχικά.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η G7 είναι επίσης πολύ σαφής στην “ακλόνητη υποστήριξή” της προς την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να “ξεγελάσει” την Ουκρανία και να ξεγελάσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας, αλλά το μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί».
«Η διεθνής κοινότητα βάζει την Ουκρανία σε μια μακροπρόθεσμη πορεία όπου μπορεί να σταθεί “δυνατά στα δικά της πόδια” με διάφορα σύμφωνα ασφαλείας.
Γίνεται επίσης προσπάθεια για να προωθηθούν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ουκρανία», κατέληξε.