Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δεν φημιζόταν για την τήρηση των κανόνων κατά τη διάρκεια της μικρής της θητείας.
Με την κυκλοφορία των «απομνημονευμάτων» της όπου αποτυπώνονται στοιχεία για τη θητείας της, η Λιζ Τρας βρίσκεται αντιμέτωπη με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο καθότι φέρεται να παραβίασε βασικούς κανόνες.
Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, για την κυκλοφορία του βιβλίου δεν δόθηκε έγκριση, παρ όλο που η ίδια παραχώρησε το βιβλίο σε υπαλλήλους του Υπουργικού Συμβουλίου για έλεγχο.
Η αναφορά στη βασίλισσα Ελισάβετ Β
Η Λιζ Τρας μέσα στο βιβλίο κάνει αναφορά και στην βασίλισσα Ελισάβετ Β.
Συγκεκριμένα έγραψε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της είπε να «μετρήσει τους ρυθμούς της» και ότι το να είσαι πρωθυπουργός είναι «απίστευτα γηραστικό», κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας τους πριν από τον θάνατό της.
Αλλά εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ότι «Το βιβλίο αυτό υποβλήθηκε στο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου προς εξέταση».
«Παρόλο που δεν θα δημοσιοποιούσαμε τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε συζήτησης, δεν συμφωνήσαμε με την τελική διατύπωση. Επομένως, ο συγγραφέας παραβιάζει τους κανόνες Radcliffe».
Τι είναι οι κανόνες Radcliffe
Οι Κανόνες Radcliffe απαγορεύουν τη δημοσίευση περιεχομένου που είναι επιζήμιο ή καταστροφικό για την εθνική ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ή τις εμπιστευτικές κυβερνητικές υποθέσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με το Sky News, πηγή προσκείμενη στην πρώην πρωθυπουργό είπε πως «Το υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Λιζ συμμορφώθηκε με όλους τους κανόνες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις με ξένες κυβερνήσεις, αλλά ήθελε να διασφαλίσει ότι θα ειπωθεί η αλήθεια σχετικά με τον μίνι προϋπολογισμό και τον ρόλο των αξιωματούχων και της Τράπεζας της Αγγλίας».
«Πιστεύει ότι αυτό είναι προς το δημόσιο συμφέρον»
Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε μετά από επτά εβδομάδες θητείας μετά τον μίνι προϋπολογισμό που προκάλεσε αναταραχή στην αγορά.
Στο βιβλίο της, ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τράπεζα της Αγγλίας και το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού της συμμετείχαν σε μια “διαρκή εκστρατεία ψιθύρων” κατά της πολιτικής της για τη μείωση των φόρων.