Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που η μονάδα πυροβολικού είχε για τελευταία φορά ένα βλήμα να ρίξει.
Δεν είναι μόνο ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ξεμένουν από πυρομαχικά αλλά οι καθυστερήσεις της Δύσης στην αποστολή βοήθειας σημαίνουν ότι η χώρα έχει επικίνδυνη έλλειψη από κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να προμηθεύσει από τα βλήματα: το πνεύμα μάχης που απαιτείται για να νικήσει.
Όπως περιγράφει ο Jamie Dettmer – αρθρογράφος του Politico- το ηθικό των στρατευμάτων είναι ζοφερό, καταπονημένο από τους βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Σε πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, τα πλήθη των νέων ανδρών που έκαναν ουρά για να καταταγούν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί.
Η Ουκρανία ολισθαίνει προς την καταστροφή
Η Ουκρανία τον τελευταίο μήνα, κατά το δημοσίευμα, είναι η εικόνα μιας χώρας που ολισθαίνει προς την καταστροφή.
Αν η παλίρροια δεν αλλάξει σύντομα σε αυτό το τρίτο έτος της εισβολής της Ρωσίας, το έθνος της Ουκρανίας, όπως υπάρχει σήμερα, θα μπει στο παρελθόν.
Για έναν πόλεμο τόσο καθοριστικής σημασίας για την εποχή, η κλίμακα των ενεργειών των δυτικών ηγετών για να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς έχει μείνει πολύ πίσω.
Όταν ερωτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, αν αισθάνεται ότι η Δύση άφησε την Ουκρανία να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, η ετυμηγορία του ήταν σαφής: «Ναι, το αισθάνομαι».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε το διακύβευμα ακόμη πιο έντονα, λέγοντας ότι η Ουκρανία «θα χάσει τον πόλεμο» αν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν παρέμβει και δεν παράσχει βοήθεια.
Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι το στοίχημα του Πούτιν ότι μπορεί να αλέσει την ουκρανική αντίσταση και τη δυτική υποστήριξη μπορεί να αποδώσει.
Οι Ουκρανοί διοικητές ζητούν περισσότερους στρατιώτες μάχης – μια εκτίμηση του πρώην κορυφαίου διοικητή, Valeriy Zaluzhny, πρότεινε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 500.000 στρατιώτες.
Οι επιπτώσεις σε ενδεχόμενη νίκη του Πούτιν
Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου αποτελέσματος θα είναι σοβαρές για τον κόσμο. Ο Πούτιν θα διεκδικήσει τη νίκη στο εσωτερικό και, ενθαρρυμένος από την έκθεση των δυτικών αδυναμιών, μπορεί να αναζωογονήσει τις ευρύτερες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του στο εξωτερικό.
Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία φοβούνται ιδιαίτερα ότι είναι οι επόμενες στη λίστα με τα χτυπήματά του.
Η Κίνα, ήδη ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος εταίρος της Μόσχας, θα δει λίγους λόγους να αλλάξει τη στάση της.
Ο Πούτιν θέλει να σβήσει από τον χάρτη την Ουκρανία
Η χώρα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση – ο Πούτιν θέλει κυριολεκτικά να τη σβήσει από τον χάρτη – και όμως προφανώς δεν υπάρχει αρκετή δημόσια υποστήριξη για ένα νέο σχέδιο.
Η Δύση πίστεψε υπερβολικά στις κυρώσεις, πιστεύοντας ότι αυτές θα φέρουν τη Ρωσία σε πειθαρχία.
Υπήρξαν επίσης σκέψεις για τους Ρώσους που στράφηκαν εναντίον του Πούτιν λόγω των αριθμών των απωλειών ή ελπίδες ότι μπορεί να εκδιωχθεί με πραξικόπημα στο Κρεμλίνο.
Αντ’ αυτού, η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική και ο Πούτιν ενίσχυσε τη λαβή του στην εξουσία.
Τον περασμένο μήνα απένειμε στον εαυτό του άλλη μια εξαετή θητεία ως πρόεδρος. Μπορεί να συμβιβαστεί με ένα αδιέξοδο: Το να κρατήσει την Ουκρανία κολλημένη ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, αποκλεισμένη τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ, θα ισοδυναμούσε με νίκη.
Στο προεδρικό γραφείο του Ζελένσκι, οι υπάλληλοί του επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι θετικοί.
Αλλά ότι η δυτική βοήθεια, ειδικά το πακέτο στήριξης ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καθυστερήσει πολύ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμα. Τι θα κάνει ο Πούτιν αν η Ουκρανία δεν λάβει τη δυτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει; «Θα κατέστρεφε τα πάντα», δήλωσε ο Ζελένσκι.