Το Ιράν τονίζει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να «απαντήσει» στο ισραηλινό πλήγμα, που δέχθηκε το προξενείο του στη Δαμασκό. Και αυτή τη φορά δεν το έκανε μέσω πληρεξουσίων.
Ο λεγόμενος «Άξονας της Αντίστασης» (Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι και άλλες ένοπλες οργανώσεις) είδε την Τεχεράνη να εκτοξεύει από το δικό της έδαφος στο έδαφος του Ισραήλ πάνω από 300 drones και πυραύλους. Τώρα είναι η σειρά του Ισραήλ να πει ότι δεν μπορεί να αφήσει την επίθεση αναπάντητη.
Αν και ήταν μία οριοθετημένη εν πολλοίς επίθεση, για την οποία μάλιστα η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τουλάχιστον την Τουρκία, (ΗΠΑ και Βρετανία αρνούνται ότι είχαν λάβει προειδοποίηση 72 ωρών) και η οποία αναχαιτίστηκε σε ποσοστό 99%, το Ιράν δήλωσε ότι πέτυχε τους στόχους του. Το Ισραήλ σίγουρα μπορεί να κάνει λόγο για νίκη, όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, χάρη στην αποτελεσματικότητα της αεράμυνάς του και τη βοήθεια που έλαβε από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιορδανία, αλλά και στο διπλωματικό πεδίο. Εκεί που κινδύνευε να απομονωθεί διεθνώς λόγω της τακτικής του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είναι σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, έχει και πάλι στο πλευρό του τη διεθνή κοινότητα.
Θα έλεγε λοιπόν κανείς πως ήταν ένα χτύπημα, που κρατάει και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες και κατά συνέπεια μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Αυτό είναι σίγουρα το λογικό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να επικρατήσουν οι λιγότερο ψύχραιμες φωνές στους κόλπους του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ που ζητούν σκληρά αντίποινα. Σε μία τέτοια περίπτωση το καθεστώς των Αγιατολάδων στο Ιράν θα απαντήσει πιθανότατα με νέα επίθεση και ένας περιφερειακός πόλεμος θα είναι σε εξέλιξη.
Ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού
Η ανησυχία που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα αποτυπώθηκε και στη φράση του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο: «Ήταν αναμενόμενο. Αλλά τώρα είμαστε σε ένα πρελούδιο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ακριβώς την ώρα που η ανθρωπότητα προσπαθούσε να ανοικοδομήσει την οικονομία προς τον στόχο της απανθρακοποίησης». Η Κολομβία δεν ανήκει στους συμμάχους του Ισραήλ. Αλλά την αγωνία της για τις εξελίξεις τη μοιράζονται ακόμη και χώρες, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ισραηλινή πλευρά.
Ευρώπη και ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την ιρανική επίθεση. Ωστόσο έσπευσαν ταυτόχρονα να καλέσουν όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν πρόκειται να έχει την όποια συμμετοχή σε πιθανά ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν. Μένει να φανεί αν η στάση αυτή αρκεί για να κρατήσει μακριά τη Μέση Ανατολή από το χείλος του γκρεμού.
Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.