Το Ιράν είναι πολύ μεγαλύτερο από το Ισραήλ γεωγραφικά και έχει πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από εκείνον του Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ.
Η Τεχεράνη έχει επενδύσει πολλά σε πυραύλους και drones. Διαθέτει ένα τεράστιο δικό της οπλοστάσιο, αλλά παρέχει επίσης σημαντικά ποσά στους «πληρεξουσίους» της – τους Χούθι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο (και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Χαμάς).
Η αεράμυνα και ο ρόλος της Ρωσίας
Αυτό που λείπει από το Ιράν είναι τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και τα μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το BBC η Ρωσία συνεργάζεται με το Ιράν σε αυτά ακριβώς τα πεδία – σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα στον πόλεμό της με την Ουκρανία – κυρίως με τη μορφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed που φέρεται να κατασκευάζουν τώρα οι ίδιοι οι Ρώσοι.
Αντίθετα, το Ισραήλ διαθέτει μια από τις πιο προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με το IISS, το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 14 μοίρες μαχητικών – συμπεριλαμβανομένων των F15, F16 και των πιο πρόσφατων αεροσκαφών stealth F-35.
Το Ισραήλ έχει επίσης εμπειρία από τη διεξαγωγή χτυπημάτων βαθιά μέσα σε εχθρικά εδάφη, σημειώνει το BBC.
Τα πυρηνικά όπλα
Το Ισραήλ είναι πυρηνική δύναμη και μια πυρηνική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να αποκλείεται, αν η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αδράξει την ευκαιρία για να εξαπολύσει μαζικά αντίποινα.
Η Τεχεράνη υπολογίζεται ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον εμπλουτισμό ουρανίου από το 2018, όταν η Ουάσιγκτον, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη WSJ θεωρείται ικανό να έχει πυρηνικά καύσιμα «σχεδόν έτοιμα» για να αποκτήσει έως και τρεις ατομικές βόμβες.
Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από το liveblog του Naftemporiki.gr