Η απευθείας επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος – η πρώτη εδώ και δεκαετίες που μαίνεται ο μεταξύ τους σκιώδης πόλεμος – ξεπέρασε μία κόκκινη γραμμή, αλλά δεν ήταν αιφνιδιαστική. Η διεθνής κοινότητα την περίμενε από την Παρασκευή, με τα περισσότερα μέσα να μεταδίδουν ότι θα έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η ίδια η Τεχεράνη, που όπως φαίνεται προέβη στην επίθεση περισσότερο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης (δεν μπορούσε να φανεί αδύναμη στην ιρανική κοινή γνώμη μετά το ισραηλινό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό), αλλά και με την προσδοκία ενδεχομένως να ενισχύσει το προφίλ και την επιρροή της στην περιοχή, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της.
ΗΠΑ και Τουρκία
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, αποκάλυψε σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη ότι το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και μόνο για αυτοάμυνα, 72 ώρες πριν αυτές λάβουν χώρα. Παράλληλα τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters πως και η Άγκυρα ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την επίθεση.
Δεν είναι όμως μόνο οι δύο αυτές χώρες που γνώριζαν – και είχαν προφανώς ειδοποιήσει και το Ισραήλ, που ήταν απολύτως έτοιμο. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως πέραν του Λευκού Οίκου γνώριζαν τα ιρανικά σχέδια «φίλοι και σύμμαχοι» και «όσες χώρες έχουν αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή». Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες αυτές;
Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Ποιες χώρες έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση και πώς
Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι άλλοι
Συμμάχους το Ιράν θεωρεί τον Λίβανο, την Υεμένη και τη Συρία.
Στους «φίλους», το Ιράν θα μπορούσε, πέραν της Τουρκίας, να περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν ουσιαστικά συγκροτήσει μία «ανίερη», όπως είχε χαρακτηριστεί πριν από κάποια χρόνια, συμμαχία με έμφαση στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο.
Όσο για την Κίνα, ήταν η χώρα που μεσολάβησε για να φέρει διπλωματικά πιο κοντά το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, σε μία κίνηση που αποκαλύπτει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή.
Live όλες οι εξελίξεις στη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ
Σύμφωνα πάντα με την ιρανική πλευρά, ενημέρωση είχαν λάβει και όσες χώρες της περιοχής φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις. Αυτές είναι το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πιθανότατα μέσω άλλων χωρών στην περιοχή θα είχαν επίσης ενημερωθεί η Ιορδανία – η οποία και αναχαίτισε κάποιους πυραύλους, που πέρασαν πάνω από τον δικό της εναέριο χώρο- αλλά και η Αίγυπτος.