Καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του στον καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν εναντίον του, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα θα είναι αν το Ισραήλ θα επιδιώξει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σειρά ενεργειών δολιοφθοράς κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και επιστημόνων τα τελευταία 15 χρόνια και έχει ακριβή εικόνα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Ωστόσο, με τις ΗΠΑ να σηματοδοτούν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ότι το Ισραήλ θα αναλάβει το ρίσκο να στοχεύσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν, μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη κλιμάκωση της ήδη υψηλής έντασης.
Το Ιράν διαθέτει εμπλουτισμένα πυρηνικά καύσιμα για περίπου τρία ατομικά όπλα, αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τεχεράνη έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις εργασίες για την κατασκευή ενός τέτοιου οπλοστασίου.
Καθυστέρηση…μηδέν
Μια επιτυχημένη ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα καθυστερούσε στην καλύτερη περίπτωση το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά ένα χρόνο, δήλωσε ο Raz Zimmt, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας.
«Το κύριο πρόβλημα, κατά την άποψή μου, δεν είναι οι ζημιές, αλλά οι πιθανές επιπτώσεις στην πυρηνική στρατηγική του Ιράν και ο κίνδυνος μια τέτοια επίθεση να οδηγήσει στο Ιράν να… ξεφύγει».
«Ευέλικτο» και βαθιά στο υπέδαφος
Το γεγονός ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει ορισμένες από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις βαθιά στο υπέδαφος, περιπλέκει κάθε ισραηλινό χτύπημα.
Η ατομική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης αναφέρει ότι το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος του εμπλουτισμένου ουρανίου του- σε κοντέινερ που μετακινούνται εύκολα και θα μπορούσαν να μεταφερθούν για να αποφύγουν μια επίθεση.
«Στην ιεραρχία των στόχων, ο συγκεκριμένος δεν βρίσκεται στην κορυφή, διότι δεν θα πετύχαινε κάτι ουσιαστικό», δήλωσε η Dina Esfandiary, ανώτερη σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης Crisis Group για την επίλυση συγκρούσεων.
Η Esfandiary δήλωσε ότι χωρίς τις δυνατότητες των ΗΠΑ, όπως οι βόμβες bunker buster που διαθέτει, ο αντίκτυπος μιας επίθεσης θα ήταν περιορισμένος.
Πιο πιθανό, είπε, είναι το Ισραήλ να πλήξει τις πιο συμβατικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
naftemporiki.gr
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό