Όταν το Ιράν εξαπέλυσε το μπαράζ πληγμάτων με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, τόσο οι ΗΠΑ όσο και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έσπευσαν να το συνδράμουν στην αναχαίτιση της επίθεσης.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ακλόνητη στήριξής τους, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στην απόκρουση της επίθεσης κατά την οποία, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, αναχαιτίστηκε το 99% των περίπου 300 πυραύλων που εκτοξεύτηκαν. Παρόλα αυτά ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία εμπλοκή σε πιθανά ισραηλινά αντίποινα κατά της Τεχεράνης.
Παράλληλα τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες επιβεβαίωσαν και τη δική τους συνδρομή στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης. Πιθανή συμμετοχή είχε και η Γερμανία, αφού η Τεχεράνη κάλεσε τους πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες εγκαλεί για «ανεύθυνη στάση», για εξηγήσεις.
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι Ιορδανία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε αντικείμενα που πέρασαν από τον δικό της εναέριο χώρο. Πρόκειται για αντικείμενα τα οποία πιθανότατα προήλθαν από το Ιράν και είχαν ως στόχο το Ισραήλ.
Στο στόχαστρο του Ισραήλ έχει βρεθεί, εν τω μεταξύ, ο Λίβανος, με νέες μάχες να ξεσπούν στα σύνορα των δύο χωρών ανάμεσα στις IDF και τη Χεζμπολάχ. Παρόλα αυτά η τελευταία απέφυγε να συμμετάσχει σε ιρανικά αντίποινα, δείχνοντας ότι δεν θέλει να τραβήξει στα άκρα τη σύγκρουση.
Στη σύγκρουση έχει συρθεί βεβαίως και η Συρία. Ήταν το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό εκείνο στο οποίο «απάντησε» το Ιράν με την επίθεση αυτή, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr