Η Ουκρανία ζει στο σκοτάδι μετά τις ρωσικές επιθέσεις. Μια βροχή ρωσικών πυραύλων και drones έπληξαν την ενεργειακή υποδομή της χώρας. Η Μόσχα προσπαθεί να γονατίσει το Κίεβο στοχεύοντας κυρίως τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος, παρά τα όποια ειρηνευτικά σχέδια διατυπώνονται από τον Τραμπ και τον Ερντογάν. Και αυτό γιατί υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η Ρωσία κερδίζει και στο μέτωπο του πολέμου, αλλά και στην οικονομία.
Η Κίνα αύξησε τις πωλήσεις στη Ρωσία εργαλειομηχανών, μικροηλεκτρονικών και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιεί με τη σειρά της η Μόσχα για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης, αεροπλάνων και άλλων οπλικών συστημάτων για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, όπως αποκάλυψαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ΗΠΑ, περίπου το 90% των ρωσικών μικροηλεκτρονικών προέρχονταν από την Κίνα το 2023. Υλικά τα οποία η Ρωσία χρησιμοποίησε για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Και σχεδόν το 70% των εισαγωγών εργαλειομηχανών της Ρωσίας, αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2023,προήλθε από την Κίνα. Κινεζικές και ρωσικές εταιρείες εργάζονται επίσης για την από κοινού παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εντός της Ρωσίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Κινεζικές εταιρείες πιθανότατα προμηθεύουν στη Ρωσία νιτροκυτταρίνη που απαιτείται για την παραγωγή πυρίτιδας.
Το Πεκίνο φέρεται επίσης να συνεργάζεται με τη Ρωσία για να βελτιώσει τις δορυφορικές και διαστημικές ικανότητες της Μόσχας για χρήση στην Ουκρανία. Μια εξέλιξη που αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να αυξήσει την απειλή που θέτει η Ρωσία για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα.
Απογειώθηκε το χρηματιστήριο
Και την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει απογειωθεί: Οι ρωσικές μετοχές έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, σκαρφάλωσε στις 3.422 μονάδες, δυο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση. Οι ρωσικές μετοχές είχαν φτάσει σε χαμηλό σημείο το φθινόπωρο του ίδιου έτους,αλλά από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Μια ματιά στον δείκτη MOEX δείχνει ότι πέντε εταιρείες έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 100% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτά περιλαμβάνουν ονόματα όπως HeadHunters, Surgut-pref, Tatneft-3, Tatneft-OAO και Globaltrans Investment. Συνολικά, υπάρχει πιθανότητα οι ρωσικές μετοχές και το ρούβλι να συνεχίσουν να έχουν καλή απόδοση τους επόμενους μήνες.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτήν την εξέλιξη: οι Ρώσοι επενδυτές δεν έχουν σχεδόν καμία εναλλακτική από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Πριν από τον πόλεμο, πλούσιοι Ρώσοι και ολιγάρχες είχαν μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ειδικά στη Δύση. Όμως, δεδομένων των οικονομικών κυρώσεων, αυτή η διαδρομή είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένη. Σε αυτό προστίθεται η πίεση από το Κρεμλίνο. Αλλά δεν είναι μόνο τα ρωσικά χρήματα που είναι «παγιδευμένα» στη Μόσχα.
Οι δυτικοί επενδυτές που επένδυσαν σε ρωσικές μετοχές πριν από τον πόλεμο δεν μπορούν να τις πουλήσουν. Το Κρεμλίνο έχει απαγορεύσει σε επενδυτές από «μη φιλικά κράτη» να πουλήσουν τις μετοχές τους σε ρωσικές εταιρείες.
Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται πολύ καλύτερα
Επιπλέον,παρά τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο μετά την εισβολή στην Ουκρανία – ακόμα κι αν τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν την πλήρη εικόνα.
Το Κρεμλίνο έχει βρει τρόπους να παρακάμψει ή τουλάχιστον να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις. Συνεχίζει να αγοράζει δυτικά προϊόντα μέσω ξένων ενδιάμεσων. Η χώρα έχει επίσης πάρει τον έλεγχο ορισμένων από τις κορυφαίες δυτικές εταιρείες που την εγκατέλειψαν μετά την εισβολή.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η Ρωσία γίνεται μια χώρα στην οποία θα είναι δύσκολο να επιβληθούν κυρώσεις στο μέλλον. Επιπλέον, η ανάπτυξη τονώνεται από την προσανατολισμένη στον πόλεμο οικονομία.
Tο ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο CAMAC υποθέτει ότι περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να αποδοθούν στον πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική οικονομία, η οποία επηρεάστηκε αρχικά από τις τεράστιες πολεμικές δαπάνες, ανέκαμψε πέρυσι από την ύφεση που προκλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,6%. Το 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο, η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 1,2%.
Ο ρόλος του πετρελαίου
Η Ρωσία κατάφερε να εμπορευτεί με επιτυχία τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της και να κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Το πέτυχε μετατοπίζοντας την εστίασή της από τις δυτικές χώρες, σε κράτη όπως η Ινδία και η Κίνα.
Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου συμβάλλει επίσης στην καλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και κατά συνέπεια του χρηματιστηρίου της Μόσχας. Από τη μία πλευρά, ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας βασίζεται στα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου. Από την άλλη, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν μεγάλο βάρος στο χρηματιστήριο.
Για τους Ρώσους μικροεπενδυτές επίσης, η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη πριν από τον πόλεμο: η οικονομία ευδοκιμεί και ορισμένες εταιρείες πληρώνουν υψηλά μερίσματα – συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εταιρειών Lukoil και Rosneft καθώς και της τράπεζας Sberbank. Η Rosneft κέρδισε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια και η Lukoil 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Sberbank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας πραγματοποίησε κέρδος ρεκόρ ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, πενταπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη της αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό χάρη στην έντονη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια .Η εταιρεία αναμένει ότι αυτή θα είναι μια καλύτερη χρονιά καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Και άλλες ρωσικές τράπεζες τα πάνε καλά.
Μείωση της ανεργίας
Σύμφωνα με τη Ρωσική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι 2,9%, που σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης απασχόληση. Αντίθετα, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι 3,7%. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 9,1% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,6% από έτος σε έτος. Αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η αμυντική βιομηχανία της χώρας ανθεί καθώς συνεχίζει να παράγει όπλα. Πάνω από το 40% του ρωσικού προϋπολογισμού πηγαίνει στον βιομηχανικό τομέα.