Η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα έκκληση να ανακαλέσει όλες τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, σε μια αγωγή που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Βερολίνο εν μέσω μιας αυξανόμενης κατακραυγής για το μέγεθος των θανάτων και των καταστροφών στον πόλεμο κατά της Γάζας.
Μια αγωγή στα γερμανικά εθνικά δικαστήρια θα ζητήσει από τους δικαστές να δώσουν επειγόντως εντολή στην κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις άδειες πώλησης όπλων στο Ισραήλ που έχουν εκδοθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ
Η Γερμανία θεωρείται ευρέως ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ και είναι σίγουρα σημαντικότερος προμηθευτής όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αγωγή έχει εκδοθεί από τέσσερις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για λογαριασμό πέντε ονομαστικών Παλαιστινίων, οι οποίοι λένε ότι φοβούνται για τη ζωή τους στη Γάζα και υφίστανται μια μορφή συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ.
Η αγωγή στρέφεται κατά του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, το οποίο διοικείται από το κόμμα των Πρασίνων και είναι αρμόδιο για τις άδειες εξαγωγής βάσει του νόμου περί ελέγχου των πολεμικών όπλων.
«Η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει τη συνθήκη για το εμπόριο όπλων»
«Είναι εύλογο να πιστεύουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει τη συνθήκη για το εμπόριο όπλων, τις συμβάσεις της Γενεύης και τις υποχρεώσεις της βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία – συμφωνίες που έχουν επικυρωθεί από τη Γερμανία», αναφέρει δήλωση ενός από τους κύριους ενάγοντες, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR).
Η αγωγή, η οποία πιθανότατα θα διεκπεραιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας, θα έχει τον πιο πρακτικό αντίκτυπο στη γερμανική πώληση 3.000 αντιαρματικών όπλων.
Ο γενικός γραμματέας του ECCHR, Wolfgang Kaleck, δήλωσε ότι το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι “θεμελιώδη” .
«Βασική προϋπόθεση για μια γερμανική εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες και προσανατολισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο σεβασμός του νόμου στη λήψη των δικών της αποφάσεων. Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα σε έναν πόλεμο όπου είναι εμφανείς σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων, Annalena Baerbock, έχει γίνει όλο και πιο επικριτική απέναντι στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη Γάζα κόλαση, αλλά για ιστορικούς λόγους η Γερμανία λέει ότι η διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής.
Η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από εκείνη της Νικαράγουας, η οποία αυτή την εβδομάδα επικαλέστηκε ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ότι η Γερμανία παραβιάζει τις συμβάσεις της Γενεύης συνεχίζοντας να προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε λάβει ισραηλινές διαβεβαιώσεις ότι είχε λάβει προληπτικά μέτρα και ότι επί του παρόντος δεν είχε λόγο να αμφιβάλει γι’ αυτό.
Ενώ η Γερμανία εξήγαγε αμυντικό εξοπλισμό αξίας 203 εκατ. ευρώ (174 εκατ. στερλίνες) στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, ο όγκος τον Μάρτιο ανερχόταν σε μόλις 1 εκατ. ευρώ, δήλωσαν οι δικηγόροι της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης έχει πλέον λάβει ημερομηνία 23 Απριλίου για προφορική ακρόαση του αιτήματός του για δικαστικό έλεγχο της δήλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι εξαγωγές όπλων μπορούν να συνεχιστούν βάσει νομικών συμβουλών ότι το Ισραήλ δεν ενεργεί παράνομα.
Αναμένεται ότι οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκθέσουν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο τον τρόπο με τον οποίο η νομική συμβουλή δείχνει ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μια απόφαση που αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαφωνιών. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δημοσιεύσει τη νομική συμβουλή ή περίληψή της, αλλά οι υπουργοί αναμένεται να εξηγήσουν την πολιτική θέση.
Πηγή: The Guardian