Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τα πρώτα που έγιναν, ήταν να αρχίσει ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας. Τώρα, και σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, το Βερολίνο έστειλε τους πρώτους στρατιώτες στη Λιθουανία ως μόνιμη δύναμη.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε μόνιμα εκτός Γερμανίας μια τέτοια μονάδα», δήλωσε σήμερα ο Πιστόριους στο Βερολίνο, κατά την τελετή αποχαιρετισμού της αρχικής διοίκησης της ταξιαρχίας της Λιθουανίας, χαρακτηρίζοντάς την «μία σημαντική μέρα για τη Bundeswehr».
Τα 20 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Πολωνία και με τη Λευκορωσία.
«Γνωρίζω ότι πρέπει να γίνουν πολλά επί τόπου. Οι υποδομές πρέπει να είναι σωστές, πρέπει να υπάρχουν στρατώνες, καταλύματα» είπε ο Πιστόριους.
«Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά από την πλευρά της Λιθουανίας», πρόσθεσε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξοπλίσουμε την ταξιαρχία από την αρχή», δήλωσε απευθυνόμενος στους στρατιώτες.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας μάλιστα κάνει έκκληση για μεταρρύθμιση των κανόνων που περιορίζουν τον νέο δανεισμό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια ριζική αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF αργά τη Δευτέρα, ο Πιστόριους δήλωσε ότι οι οικονομικές ανάγκες της Bundeswehr δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με την ανακατανομή χρημάτων από άλλα σημεία του προϋπολογισμού όταν εξαντληθεί το 2027 ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (109 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όσο και οι Πράσινοι έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες δανεισμού – οι οποίοι είναι κατοχυρωμένοι στο Σύνταγμα και γνωστοί ως φρένο χρέους – αλλά τα δημοσιονομικά «γεράκια» στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό (δηλαδή οι Ελεύθεροι Δημοκράτες) αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση.
«Τα ποσά για τα οποία μιλάμε δεν θα καλυφθούν μόνο με ανακατανομή χρημάτων», δήλωσε ο Πιστόριους – σοσιαλδημοκράτης που είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας – στο ZDF. «Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για πρόσθετο χρέος σε αυτόν τον συνασπισμό ή στον επόμενο» μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2025.
4.800 στρατιώτες
Η ταξιαρχία, η οποία θα φέρει την ονομασία Panzerbrigade 45, θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2027 και θα απαρτίζεται από περίπου 4.800 στρατιώτες με μόνιμη παρουσία και περίπου 200 μέλη πολιτικού προσωπικού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών τους.
Η αρχική διοίκηση αναμένεται να αναπτυχθεί σε μια δύναμη περίπου 150 ανδρών και γυναικών έως το δ’ τρίμηνο του 2024.
Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Λαουρίνας Καστσιούνας, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο μήνα, θα υποδεχθεί τους 20 περίπου Γερμανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο του Βίλνιους. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι είναι «ενθουσιασμένος» που θα τους υποδεχθεί.
Ο Καστσιούνας είπε επίσης σήμερα ότι το κόστος για την κατασκευή κατάλληλων εγκαταστάσεων διαβίωσης και εργασίας της γερμανικής ταξιαρχίας θα φθάσει περίπου τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Δήλωσε επίσης στο ραδιόφωνο της Λιθουανίας ότι η ανάπτυξη προχωράει «όπως έχει σχεδιασθεί».