Ετοιμάζεται η Ράφα για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, παρά τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός.
Οι συνομιλίες, με σκοπό επίσης να απελευθερωθούν όμηροι της Χαμάς, σημείωσαν «σημαντικές προόδους», υποστήριξε σήμερα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης, το προσκείμενο στην κυβέρνηση τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, επικαλούμενο πηγή του στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «προετοιμάζονται για να συνεχίζουν τις αποστολές τους στη ζώνη της Ράφα», πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι στοιβαγμένοι, για την ακρίβεια παγιδευμένοι, 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι.
Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου
Μερικές ώρες νωρίτερα, ανακοινωνόταν πως τα στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρθηκαν από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θυλάκου, επίκεντρο των μαχών το τελευταίο διάστημα, για να «προετοιμαστούν για μελλοντικές επιχειρήσεις», κατά το επιτελείο.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», πόλη που παρουσιάζει ως το έσχατο μεγάλο οχυρό της.
Πολλάκις, τελευταία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές πως αποδοκιμάζει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που προφανώς θα προκαλέσει ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Το ζήτημα βέβαια είναι πως οι Αμερικανοί εξακολουθούν να προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ.
Χθες δεκάδες Παλαιστίνιοι που είχαν προσφύγει στη Ράφα πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη Χαν Γιούνις, αμέσως μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, κατέγραψαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου. Πήγαν με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με κάρα.
Άγνωστο βέβαια πως θα μπορέσει να ζήσει κανείς εκεί, καθώς η πόλη είναι γεμάτη συντρίμμια και μπάζα.
«Όλοι οι δρόμοι έχουν κατεδαφιστεί με μπουλντόζες. Και η μυρωδιά… Είδα κόσμο να σκάβει και να βγάζει πτώματα», είπε η Μάχα Ταχέρ, 38 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, που γύρισε χθες στη Χαν Γιούνις.
Ιερουσαλήμ: Χιλάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων
Συνεχίζονται οι συνομιλίες
Οι ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού έγιναν παράλληλα με τις νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, με διευκόλυνση των διεθνών μεσολαβητών — του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Πηγή του Αλ Καχέρα, τηλεοπτικού σταθμού που θεωρείται πως έχει σχέσεις με τις αιγυπτιακές ειδικές υπηρεσίες, έκανε λόγο για «σημαντικές προόδους» και συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία.
Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο κι αναμένεται να επιστρέψουν «μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας», ανέφερε το δίκτυο.
Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμενόταν να φύγουν «εντός των προσεχών ωρών», ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα σύμφωνα με το Αλ Καχέρα.
Το Σάββατο η Χαμάς ξεκαθάρισε πως δεν έχει εγκαταλείψει όσα έχει αξιώσει για να κλειστεί συμφωνία: «πλήρη κατάπαυση του πυρός», πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Ο κ. Νετανιάχου αντέτεινε χθες ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ η Γερμανία
Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Νικαράγουας, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρέχοντας πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ.
Η Μανάγουα ζητεί από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη να επιβάλουν έκτακτα μέτρα ώστε να εμποδίσουν το Βερολίνο να παρέχει όπλα και άλλη βοήθεια στο Ισραήλ.
«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Φίσερ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Γερμανία δεν παραβίασε ούτε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία ούτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα το αποδείξουμε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Η Νικαράγουα θα παρουσιάσει σήμερα τα επιχειρήματά της και αύριο θα ακολουθήσει η Γερμανία.
Σε κείμενο 43 σελίδων προς το Δικαστήριο η Μανάγουα αναφέρει ότι το Βερολίνο παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.
«Στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και διακόπτοντας τη χρηματοδότηση της UNRWA», της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «η Γερμανία διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας», καταγγέλλει η Νικαράγουα.
Παράλληλα τονίζει ότι «η Γερμανία διατηρεί με τη χώρα αυτή (σ.σ. το Ισραήλ) μια, όπως την χαρακτηρίζει, προνομιακή σχέση, η οποία θα της επέτρεπε να επηρεάσει με ωφέλιμο τρόπο τη συμπεριφορά της».
Η Μανάγουα ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει έκτακτα μέτρα μέχρι να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι «απαραίτητο και επείγον» με δεδομένο ότι διακυβεύεται η ζωή «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη
ΟΗΕ: Η κατάσταση στη Γάζα είναι «περισσότερο από καταστροφική»