«Αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα δεν τα έχουμε ζήσει ποτέ. Δεν μοιάζουν με τίποτα που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα », λέει η Αμπερ Αλαγιάν,αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος Μέσης Ανατολής για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Στους έξι μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 180 υπάλληλοι διεθνών οργανισμών βοήθειας. Για τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα, ο πόλεμος της Γάζας είναι μια από τις χειρότερες συγκρούσεις αυτή τη στιγμή.
Πρόσφατα, επτά υπάλληλοι της οργάνωσης βοήθειας World Central Kitchen (WCK) έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Δευτέρας. «Το να επιτρέπονται αυτές οι επιθέσεις σε εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι μια πολιτική απόφαση», είπε Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Κρίστοφερ Λόκγιερ.
Μετά την επίθεση στους υπαλλήλους του WCK, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, έκανε λόγο για «σοβαρό λάθος» του στρατού και εξέφρασε τη λύπη του. «Δεν δεχόμαστε την αφήγημα του ατυχούς περιστατικού», τόνισε ο Λόκγιερ.
Πόλεμος χωρίς κανόνες
«Οι εκτεταμένες και αδιάκριτες εγκληματικές επιθέσεις σε πολίτες, ιατρικό προσωπικό και υγειονομικές εγκαταστάσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δείχνει όχι μόνο την αποτυχία των μέτρων για την εκτόνωση της σύγκρουσης, αλλά και τη ματαιότητα αυτών των μέτρων σε έναν πόλεμο που διεξάγεται χωρίς κανόνες».
Περισσότερα από 13.800 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 12.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη και την ελεγχόμενη από τη Χαμάς υγειονομική αρχή στη Γάζα.
«Ακόμα κι αν οι αριθμοί είναι δύσκολο να επαληθευτούν: κάθε παιδί που σκοτώνεται, ακρωτηριάζεται ή τραυματίζεται σε αυτόν τον πόλεμο είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Save the Children στη Γερμανία, Φλόριαν Βέστφαλ. «Τα αυξανόμενα κρούσματα υποσιτισμού είναι επίσης ανησυχητικά. Αλλά η ψυχική υγεία και η ανθεκτικότητα αυτών των παιδιών είναι αξιοσημείωτες, είπε ο επικεφαλής της ομάδας Save the Children
Ο επικεφαλής διεθνούς συνεργασίας του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού (DRK),Κρίστοφ Γιόνεν είναι καταπέλτης: «Έχουμε συναδέλφους που έχουν εργαστεί σε ιατρικές ομάδες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – είναι έμπειροι άνθρωποι που έχουν εργαστεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Νότιο Σουδάν και αλλού. Λένε ότι ποτέ δεν χρειάστηκε να εργαστούν σε τόσο δύσκολες συνθήκες» είπε ο Γιόνεν.
Δεν υπάρχει προστασία πουθενά στη Γάζα. Οργανισμοί όπως η Oxfam, η Save the Children και οι Γιατροί του Κόσμου μοιράζονται την ίδια πεποίθηση. «Το δραματικό είναι ότι ήμασταν ήδη σε μια πολύ δραματική κατάσταση πριν από αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου Γερμανίας, Φρανσουά Ντε Κερσμάικερ.
Οι πιστοί σύμμαχοι επικρίνουν
Η συνεχιζόμενη αυτή τραγωδία έχει επιδεινώσει πλέον τις σχέσεις του Ισραήλ και με τους δυτικούς εταίρους του.
Η σχέση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα.
Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους υποστηρικτές του Ισραήλ, οι οποίοι προηγουμένως ήθελαν να δώσουν στη χώρα πολλά περιθώρια στον αγώνα κατά των τρομοκρατών της Χαμάς.
Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες επικρίσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου,από τους πιο πιστούς συμμάχους του Ισραήλ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε πώς τρόμαξε με την επίθεση στον οργανισμό World Central Kitchen. «Εντελώς απαράδεκτη» τη χαρακτήρισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, αυτή η τραγική επίθεση σε εθελοντές θέτει σε βαριά δοκιμασία την αλληλεγγύη της Βαρσοβίας προς το εβραϊκό κράτος.
Η Ισπανία και η Σλοβενία επίσης θέλουν να προχωρήσει η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η Μάλτα και η Ιρλανδία το ίδιο. Το Βέλγιο θα το ζητήσει σύντομα.
Η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει ως ανοησία την κριτική από το Ισραήλ ότι αυτό επιβραβεύει την τρομοκρατία. «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
Οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης: η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία, που αποφάσισαν να κάνουν το βήμα το 1988, πριν από το τέλος της σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης, καθώς και η Κύπρος και η Σουηδία.
Υπήρχαν πάντα διαφορετικές απόψεις εντός της ΕΕ σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και πόσο εντατικά πρέπει να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, ότι η πολιτική υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει μειωθεί από τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων έχει αυξηθεί και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται σταθερά.
Να σταματήσει η σφαγή αθώων
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ισραήλ και όσο πιο απομονώνεται διεθνώς η χώρα, τόσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.
Ο Βέλγος Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ ο οποίος μέχρι τώρα ήταν συγκριτικά επιφυλακτικός, έγραψε με σκληρά λόγια στο X: «Πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή αθώων πολιτών και εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».
Μπροστά στην διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση Νετανιάχου αναγκάστηκε να ανοίξει το λιμάνι του Ασντόντ και τη συνοριακή διέλευση Ερέζ για «την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτό είναι απαραίτητο για να «αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση» και «να εξασφαλιστεί η συνέχιση των μαχών».
Το πρόβλημα δυστυχώς, για τον Νετανιάχου, είναι ότι συνδέει το τέλος του πολέμου στη Γάζα, με την πολιτική του επιβίωση.
Βυθίζοντας την περιοχή σε ένα τρομερό παιχνίδι πόκερ με τους άλλους πρωταγωνιστές της Μέσης Ανατολής. Και η ανθρωπότητα βλέπει έντρομη τις φλόγες του πολέμου να επεκτείνονται. Σε ένα διεθνές πλαίσιο όπου ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανίκανες να επιβάλουν πολιτικές λύσεις.