Υπό εξέταση βρίσκονται από τις ΗΠΑ τα ισραηλινά δημοσιεύματα, κατά τα οποία ο στρατός του Ισραήλ βασίστηκε σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιοριστούν στόχοι βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.
Μιλώντας στο CNN, ο κ. Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των +972 Magazine και Local Call. Βάσει των συγκεκριμένων αναφορών, ο ισραηλινός στρατός προσδιόρισε δεκάδες χιλιάδες στόχους μέσω προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη.
Διαψεύδει ο στρατός του Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός αρνείται πως βασίστηκε σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να ορίσει τους στόχους των βομβαρδισμών του.
Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός του Ισραήλ επέμεινε σε ανακοίνωσή του πως «δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τρομοκράτες ή να προσπαθεί να προβλέψει αν κάποιος είναι τρομοκράτης», προσθέτοντας ότι «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων».
Το Ισραήλ ανοίγει νέα περάσματα για βοήθεια υπό την πίεση των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται πως την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω δύο επιπλέον περασμάτων ανακοίνωσε το Ισραήλ, μία ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου προειδοποίηση των ΗΠΑ πως η υποστήριξή τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, θα γίνονται «προσωρινά» παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμένα της Ασντότ και του σημείου διέλευσης Έρετς. Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν επίσης να «αυξηθεί η βοήθεια» που παραδίδεται «απευθείας από την Ιορδανία μέσω του Κερέμ Σαλόμ», στο νότιο Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής του στρατού του Ισραήλ, απαίτησαν χθες από τον εταίρο τους να υπάρξει «θεαματική αύξηση» της βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, ελπίζοντας να δουν χειροπιαστά μέτρα τις «επόμενες ώρες και ημέρες». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε χθες Πέμπτη, για πρώτη φορά, στο ενδεχόμενο να θέσει ως όρο για τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης την εφαρμογή από το Ισραήλ «χειροπιαστών» μέτρων για τους αμάχους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν υπενθύμισε χθες πως «το 100% του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας. «Και αυτοί που κινητοποιούνται, με ηρωισμό, για να του την παραδώσουν το κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους», είπε στο περιθώριο εκδήλωσης του NATO στις Βρυξέλλες. «Η φρικιαστική επίθεση αυτή την εβδομάδα εναντίον της World Central Kitchen δεν ήταν η πρώτη αυτού του είδους», αλλά «πρέπει να είναι η τελευταία», επέμεινε.
Εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος τη Δευτέρα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) μεγέθυνε περαιτέρω τη διεθνή δυσαρέσκεια. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως επρόκειτο για «σοβαρό λάθος».